Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Hétfőn kezdődnek az érettségi írásbeli vizsgái, melyekre országszerte több mint 136 ezer végzős jelentkezett. Az oktatási minisztérium adatai szerint 440 vizsgaközpontban várják az idén végzett diákokat és azokat is akik a korábbi években fejezték be tanulmányaikat – számol be az Agerpres. Hétfőn román nyelv és irodalomból írnak a végzősök, kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező, csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek. Az eredményeket július 4-én 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro weboldalon. Az óvásokat ugyanaznap 12 és 16 óra között fogadják, a végleges eredményeket pedig július 9-én ismertetik.

2018. június 22. péntek, 12:51

Tennivalók viharos időjárás esetén

A viharos időjárás okozta tragédiák elkerülése végett Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának sürgősségi esetek kezelésére alakult helyi bizottsága és a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége is felhívást tett közzé. Ennek értelmében a következő javaslatokat fogalmazták meg: távolítsák el lakófelületük közeléből az elszáradt, korhadt fákat, illetve faágakat, valamint azokat az építkezési elemeket, tárgyakat, melyek erős, viharos szél esetén kidőlhetnek, leeshetnek, sérüléseket vagy anyagi károkat okozva. Parkolják járműveiket, amennyiben lehetséges, minél távolabb a fáktól és villanyoszlopoktól. Amennyiben hosszú ideig tart a vihar, a következőképpen védjék magukat: ne tartózkodjanak a szabad ég alatt, keressenek fedett, védett helyet, épületet, autót, csukják be az ajtókat, ablakokat, kerüljék a vizes helyiségeket, mert ezekben nő az áramütés veszélye, áramtalanítsák elektromos készülékeiket, mert károsodhatnak a villámcsapások közvetkeztében. Ha villámsújtotta személyt találnak, mérjék fel azonnal állapotát és kérjen segítséget a lehető leghamarabb a 112-es számot tárcsázva.

2018. június 22. péntek, 09:54

Indulnak a "Napvonatok"

A román állami vasúttársaság június 29-én indítja vakációs járatait. A Napvonat-program keretében az ország egész területéről 40 járat közlekedik majd a román tengerpart és a Duna-delta irányába, és vissza. A vakációs vonatok szeptember 9-ig lesznek forgalomban – tájékoztat a CFR csütörtöki közleménye. A vonatok légkondicionált vagonokkal és hálókocsikkal lesznek felszerelve. A nyári járatokra minden, törvényben előírt kedvezmény érvényes. Kérésre a CFR külön asszisztenciát biztosít a fogyatékkal élőknek. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy egyes Regio és InterRegio vonatok indulási időpontjait kisebb változásokkal a vakációs vonatok menetrendjéhez igazíthatják.

2018. június 22. péntek, 09:52

Múzeumok éjszakája

Országszerte május 19-én tartották idén a kultúra kedvelőinek az éjszakáját, amikor a múzeumok hajnalig nyitva tartottak és különböző tematikus programokkal várták a látogatókat. Városunkban június 23-án tartják idén a Múzeumok éjszakáját. Miklós Zoltán a Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta, hogy kétfajta trend létezik, egyik, amelyet Romániában is követnek a francia modell, a másik pedig a magyarországi muzeológia mintája, amely szerint a Szentiván éjhez legközelebb eső szombaton szervezik meg a múzeumok éjszakáját. Ez utóbbihoz csatlakozott az összes székelyföldi intézmény. A magyarországi gyakorlat egyébként sokkal korábbi, mint ahogyan azt bevezették Romániába így ők továbbra is ehhez tartják magukat- nyomatékosította az intézmény vezetője. Ugyanakkor elmondta: városunkban 2011 óta szervezik meg a rendhagyó eseményt, amely keretében kulturált szórakozást kínálnak korosztályoknak megfelelően. Példaként említette, hogy szombaton nyílik majd a Nagy legó kiállítás az intézményben- a legkisebb látogatók legnagyobb örömére. Fő céljuk továbbra is az, mint az elmúlt években, hogy szokatlan időpontban, szokatlan helyszínen olyan tevékenységeket folytassanak, amelyek nem általánosak. A részletes program a múzeum elérhetőségein található.

A kormány csütörtöki ülésén az üzemanyagok után befizetett jövedéki adó egy részének megtérítéséről szóló memorandumot fogadott el, így a szállítók támogatást kaphatnak az államtól a gázolaj árának növekedése miatt, nyilatkozta Nelu Barbu kormányszóvivő. „A memorandum állami támogatásról szól, amelyben a szállítók, fuvarozók, személyszállítással foglalkozó vállalatok, közszállítási vállalatok részesülhetnek. A támogatás az üzemanyagra kivetett jövedéki adó és a kedvezményes jövedéki adó közötti különbséget téríti meg" – magyarázta a szóvivő. A kormány számítása szerint mintegy 1500 vállalkozó részesülhet a támogatásban 2020-ig. A pontos feltételekről és a támogatás megítéléséről a szállításügyi minisztérium javaslata alapján dönt a kormány.

1. oldal / 1432

prima_text2


primaarkum_s

szekelyfoldbanner140x75


Ma 2018. június 23., szombat, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.

Valutaárfolyamok

arkum

impar

toyota_eurocar

kukullo

agropisc

Hozzászólások