Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2018. december 12. szerda, 15:51

Csak 2026-ban lehet euró

Körülbelül 2024-2026 körül állhat át Románia átállása az euróra. Az euróra való áttérést előkészítő bizottság tegnap este ülésezett és tagjainak túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy realista célkitűzésként az említett időszak jelölhető ki az euróövezethez való csatlakozására. A felkészültséghez hozzátartozik a versenyképesség növelése és a fenntartható gazdasági növekedés, Romániának csatlakoznia kell az európai árfolyam-mechanizmushoz is. Ugyanakkor a bizpttság politikai nyilatkozatot fog a parlament elé terjeszteni az euróra való átállás országos tervének felvállalásáról.

2018. december 12. szerda, 15:50

Nőtt a minimálbáér

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a differenciált minimálbér január elsejei bevezetéséről szóló kormányhatározat, így hivatalosnak tekinthető, hogy emelkedik a minimálbér, a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben alkalmazott és az illető munkakörben legalább egy éve teljes munkaidőben dolgozó munkavállalóknak jövő évtől kezdődően nem lehet 1413 lejnél kisebb a nettó fizetése. A jelenlegi 1900 lejről 2080 lejre növelik a bruttó minimálbért valamennyi teljes munkaidőben dolgozó munkavállaló számára, ami 12,43 lejes órabért jelent.

2018. december 12. szerda, 15:49

Otthon szenvedett vereséget a Sepsi OSK

Kikapott a Sepsi OSK a román elsőligás labdarúgó bajnokság 19 fordulójában – a szentgyörgyi csapat az FC Botoșani-tól szenvedett 1-0-ás vereséget hazai pályán, a találkozó egyetlen gólját Golofca szerezte a 33. percben. Szintén tegnap este játszották a köd miatt elhalasztott FCSB-Viitorul, a fővárosi csapat 3-1-re megnyerte a találkozót, így már csak 3 pont a lemaradása az éllovas Kolozsvári CFR-től Szintén tegnap volt egy harmadik mérkőzés is a fordulóból, a Craiova 3-1-re győzött az FC Voluntari ellen.

2018. december 12. szerda, 15:47

Győzelemmel zárt az FK

A naptári év utolsó meccsét játszotta kedden este az elsőligás teremlabdarúgó bajnokságban az FK Székelyudvarhely. A 12. fordulóban Jakab Zoltán együttese a Bukovina Vicov otthonában lépett pályára. Az udvarhelyi csapat 4-2-es első félidő után 12-5-re győzött. Mánya Szabolcs 3, Boda Krisztián és Hadnagy István 2-2, Csoma Alpár, Kedei Barna, Csala Zsolt, Miklós Tamás és Szécsi Barna 1-1 góllal vették ki részület a győzelemből. Az FK az alapszakasz hatodik helyén tölti a téli szünetet, a bajnokság január 19-én folytatódik.

2018. december 10. hétfő, 14:32

Cioloș vatrás volt?

A Vatra Românească szervezet vezető beosztású tagja volt Dacian Cioloș volt miniszterelnök az Együtt Románia Mozgalom megalapítója. A múlt hét végén több sajtóorgánum is írt arról, hogy az ultranacionalista szervezet ifjúsági tagozatában, a Junimea Vatra Româneascăban 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségéig emelkedett a ranglétrán. Dacian Cioloș múlt héten a elsők között támadta az RMDSZ-ek azt a tervezetét, amely törvénybe foglalta a Gyulafehérvári Határozat kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseit, és felszólította a szövetséget, hogy azonnal vonja vissza a jogszabályt.

1. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások