Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Az RMDSZ azután dönt, hogy megszavazza-e a Dăncilă-kabinetet a parlamentben, miután ismertetni fogják azoknak a személyeknek a névsorát akik részt vesznek majd a kormányzásban és ismertetik a kormányprogramot, nyilatkozta Korodi Attila a szövetség képviselőinek vezetője. Az RMDSZ képviselője elmondta, hogy a párt még vár a döntés meghozatalát illetően, véleménye szerint még lehetetlen meghozni egy objektív döntést az ügyben. Korodi elmondta, hogy ha a PSD-ALDE koalíció és Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölt tárgyalni akar a párttal, akkor erre sor fog kerülni, várhatóan a jövő hét folyamán. A képviselő leszögezte, hogy az RMDSZ nem akar kormányra kerülni és a párt nagyon határozott azt illetően, hogy jelenleg semmilyen kormánykoalícióban nem hajlandó részt venni. Liviu Dragnea a Szociáldemokrata párt (PSD) elnöke szerint a Dăncilă-kabinet megszavazására január 29-én kerül sor.

2018. január 19. péntek, 13:10

A PNL a Dăncilă-kabinet ellen fog szavazni

Tegnap a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban, azt nyilatkozta, hogy pártja a Dăncilă-kabinet ellen fog szavazni és egyeztet a többi párt képviselőivel is, hogy megpróbálják megakadályozni az új kormány beiktatását. A PNL elnöke kifejtette, hogy különösen fontos az RMDSZ döntése. Ha az RMDSZ nem szavazza meg, akkor ez a kormány nem megy át. Az RMDSZ ellenszavazata nélkül nagyon nehéz lesz meggátolni, hogy beiktassák az új kormányt. Orban kijelentette: nem lepte meg, hogy Klaus Iohannis elfogadta a Szociáldemokrata Párt ajánlatát és kormányalakítással bízta meg Dăncilát, mert már akkor utalt erre, amikor ügyvezetővé nevezte ki Mihai Fifor védelmi minisztert. Kelemen Hunor szerint viszont az ellenzéki oldalon egyetlen párt sincs akivel érdemi párbeszédet lehetne folytatni, ugyanis az RMDSZ eddigi összes törvénytervezetét elutasították.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ma minden országúton újraindult a forgalom, de egyes szakaszokon továbbra is téliesek a közlekedési körülmények. A belügyi tárca közleménye arról számol be, hogy az utóbbi 24 óra hóviharai miatt ma reggel tanácskozásra gyűltek össze az illetékesek, Mihai Fifor ügyvivő kormányfővel együtt. A belügyminisztérium összesített adatai szerint sem a vasúti, sem a légi közlekedésben nincs fennakadás, az országutak is járhatóak, habár egyes szakaszokon továbbra is téliesek a körülmények. A vihar miatt korábban lezárt folyami és tengeri kikötőket is megnyitották. Az áramellátás megszakadt Brassó, Konstanca, Dâmboviţa, Galaţi és Suceava megye 13 településén, a szakemberek dolgoznak a meghibásodások elhárításán. Az utóbbi 24 órában országszerte 13.450 rendőrt, tűzoltót és csendőrt kellett mozgósítani a kedvezőtlen időjárás miatt - közölte a belügyminisztérium. Hargita megyében is télies körülmények között lehet közlekedni. A hegyi útszakaszokon 20-40 km/h sebességgel lehet haladni. A hókotró gépek folyamatosan járják az utakat, csúszásgátlót szórnak, azonban az eltakarított részeket hamar ellepi újra a hó. A jelentős teherautó forgalom miatt nehezen lehet haladni az úton, ezért minden autóst figyelmeztetnek, hogy körültekintően, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezessenek.

Az érintettekkel konzultálva alakítaná ki a következő tanév rendjét az oktatási minisztérium. A diákok, szülők és pedagógusok egy online kérdőív kitöltésével mondhatják el a véleményüket arról, hogy mikor kellene kezdődnie ősszel az iskolának, hány hetes legyen a tanév, a téli és a tavaszi vakáció, illetve szükség van-e félévközi szünidőre. A kérdőív kitöltéséhez nem kell személyes adatokat megadni, a válaszokat január 24-ig várja a minisztérium.

2018. január 19. péntek, 09:20

Komputertomográfot kapott Székelyudvarhely

Mivel a menesztett kormány gazdasági „hozzáértésére", az idén a községek és a városok költségvetés-kiegyenlítése céljából feleakkora összeg állt Hargita Megye Tanácsa rendelkezésére, mint tavaly, így az idén a visszaosztott összeg felhasználására vonatkozóan a települések konkrét, a törvény által előírt dokumentációval előkészített fejlesztési tervekre igényeljenek pénzalapokat, hangzott el a Hargita Megyei Tanács tegnapi rendkívüli ülésén. A beérkezett települési igénylések elsősorban az életkörülményeket és a gazdasági fejlődést elősegítő fejlesztési tervekre vonatkoztak, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fiatalok itthon maradásához, valamint a külföldön élők hazavonzásában. Az ülésen szó volt továbbá, hogy jelentős előrelépést jelent a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi kórház komputertomográffal való felszerelésének támogatása. Valamint összegeket fordítanak területek vásárlására, amelyeket fiataloknak szánnak, házépítésre (Zetelaka), kisipari park létrehozására (Csíkszenttamás). Minden térségben folytatódik az oktatási intézmények korszerűsítése, a közbiztonság javítását célzó intézkedések (térfigyelő kamerák felszerelése, önkéntes tűzoltó-alakulatok felszerelésének fejlesztése), a csíkdánfalvi kerámiagyártás újraélesztése, a megyei lovasélet fellendítése.

1. oldal / 1339

prima_text2


primaarkum_s

szekelyfoldbanner140x75


Ma 2018. január 20., szombat, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Valutaárfolyamok

arkum

impar

toyota_eurocar

kukullo

agropisc

Hozzászólások