Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. február 25. hétfő, 14:23

Továbbra is tilos a beteglátogatás

Kissé csökkent a légúti megbetegedések száma az elmúlt időszakban, de a látogatási tilalmat továbbra is fenntartják a kórházakban. A tanintézetekben péntektől már nem kell járványügyi szűrővizsgálatokat végezzenek a tanórák előtt. A kedden elkészült összesítés ugyan több mint 1500 esetet jegyez, de mintegy hússzal kevesebbet, mint az azt megelőző heti jelentés – mondta a Székelyhonnak dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője közölve, hogy az influenzával diagnosztizált betegek száma nagyobb volt, mint a korábbi héten, de ez nem jelent növekvő tendenciát. A látogatási tilalmat egyébként egyelőre még nem oldotta fel az Egészségügyi Minisztérium, így a kórházakban továbbra is érvényben marad az intézkedés, amelynek a visszavonását az egészségügyi igazgatóságnál sem tartják indokoltnak.

Hargita Megye Tanácsa illetékes kollégái terepszemle során több megrongált helységnévtáblát találtak a 132-es jelzésű megyei út mentén. Homoródkarácsonyfalván a kétnyelvű táblát kitörték. Ezen tábla ára megközelíti az 1050 lejt. Megyeszerte több tíz hasonló esettel találkoztak a megyei tanács terepen lévő kollégái. Jövő hét folyamán további ellenőrzéseket tartanak. – Dühítő és szomorú, hogy ilyen esetekkel találkozunk. A 132-es úton tudjuk, milyen nehézségek árán sikerült mindenkinek „tetsző" kétnyelvű táblákat kihelyeznünk. Oda a kétnyelvűség. Mindig hangsúlyozom, hogy közösen kell vigyáznunk megyei útjainkra, és meg kell becsülnünk az elvégzett munkát, tiszteletben tartva azt. Egy ilyen tábla nem olcsó, ugyanakkor a kollégáktól is értékes időt vesznek el a rongálások felmérése és az új táblák kihelyezése – jegyezte meg az eset kapcsán Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a hasonló esetekben a helyiek segítségére is számít, annak érdekében, hogy a további megrongált táblákról értesüljenek, és a tetteseket beazonosíthassák.

Nem történt meglepetés: az egyedül induló Kelemen Hunort választották meg elnöknek a küldöttek az RMDSZ 14. kongresszusán Kolozsváron. A régi-új elnök szerint tovább kell vinni az erdélyi örökséget, a transzilván hagyományokat. A poszton másodjára újrázó, a tisztséget egyedül megpályázó politikust 728-an támogatták voksukkal, 26-an ellene szavaztak, 3 voks érvénytelennek bizonyult, így a következő 4 évben is Kelemen Hunor irányítja az alakulatot. Programbeszédében Kelemen úgy fogalmazta meg az alakulat jövőképét: szülőföldünkön erős magyar közösségként megmaradni. Ehhez még hozzátette azt is, hogy versenyképes, gazdaságilag megerősödő, felzárkózó és fejben is erős emberek alkotta magyar közösségként akar megmaradni a magyarság szülőföldjén. A Kolozsváron lezajlott kétnapos politikai fórum zárómozzanataként megrendezték az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeinek vitáját is.

2019. február 22. péntek, 13:33

Jégkarnevál vasárnap

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum ismét megrendezi a jégkarnevált: vasárnap várják a jelmezes résztvevőket a székelyudvarhelyi műjégpályára. Délelőtt 10 órakor jelmezverseny lesz és ügyességi játék a gyermekeknek, majd délben a Városi Sportklub közreműködésével jégkorong mérkőzésre várják a látogatókat. Délután egy és négy óra között pihenőt tartanak, majd 4 órakor kezdődik a műkorcsolya-bemutató a Csíkszeredai Sportklub és Sportiskola közreműködésével. Délután 5 órától pedig ifjúsági ügyességi játékokkal várják a résztvevőket, majd kora estig buli lesz a jégen. 

Majdnem megkétszereződött az elmúlt évekhez képest a burgonya és a zöldség felvásárlási ára, a termelők szerint ilyen minden tíz esztendőben fordul csak elő. Valószínű, hogy a következő években újra visszaesnek az árak. A drágulás hátterében az áll, hogy Európai Uniós szinten a tavalyi termés sokkal kisebb volt, mint az előző években, ezért megnőtt a kereslet, ez pedig felpumpálta az árakat – mondta a Székelyhonnak Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Az igazgató arra is kitért, hogy Székelyföldön tavaly jók voltak a termésátlagok, bár az időjárás szempontjából különleges év volt: tavasszal és ősszel száraz időszakok voltak, majd júliusban annyi eső esett, mint korábban egész évben. Ennek ellenére a térségben jók voltak a hozamok. Az országban többlettermés van burgonyából, de mivel nem elég szervezett az ágazat, nem képes megfelelően értékesíteni – vélik a szakemberek.

1. oldal / 1506
Ma 2019. december 07., szombat, Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.

Hozzászólások