Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. január 17. csütörtök, 11:22

Biztonságos körülmények a Városi Könyvtárban

A lengyelországi sajnálatos baleset kapcsán, melynek következtében több fiatal bennégett egy szabaduló szobában, ellenőrzést tartottak a helyi és a megyei tűzoltóság munkatársai a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Az ellenőrzés során nem találtak szabálytalanságot, a meglévő óvintézkedések megfelelőnek bizonyultak. Az ellenőrzés eredménye számunkra is megnyugtató, hisz célunk, hogy megfelelő és biztonságos körülményeket teremtsünk a 14 éves kor feletti játszani, kikapcsolódni vágyó olvasóink számára- írja bejegyzésében a városi könyvtár igazgatója.

2019. január 17. csütörtök, 11:21

Újabb román nyelvtanfolyam indul felnőtteknek

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége az elmúlt évekhez hasonlóan 2019-ben is megszervezi felnőttek számára a román nyelvet gyakorló képzést. A képzés tárgya a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alap szókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni. Ennek megfelelően a célunk a folyékony beszédkészség kialakításának segítése, de nem feltétlenül tökéletes nyelvtani helyességgel vagy irodalmi minőségben. A képzés délutánonként zajlik majd, helyszín a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár lesz. További információkért, regisztrációért érdeklődni lehet az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. mail címen.

Megváltoztak a nyaralási szokások. A szabadságolók rájöttek, amellett hogy olcsóbb az előre lefoglalt nyaralás, a választék is több ilyenkor. Két-három éve lett szokás, hogy kihasználják az előfoglalási kedvezményeket az utazni vágyók, már fél évvel az utazás előtt lefoglalják a szabadságot. Az utazási szakértők a Székelyhonnak elmondták, hogy bár Bulgáriába foglalnak most is a legtöbben, kezdett feljönni Törökország és Egyiptom is, és sokan utaznak Portugáliába, Spanyolországba, Olaszországba is, de Mexikó is visszatérő célpont. Minél korábban kezdünk nyaralás után nézni, annál jobb, mert akár 40-50%-kal kevesebbért megkaphatjuk a szálláshelyet, ugyanakkor ilyenkor még bő választék is áll rendelkezésre ami a helyszíneket és szálláshelyeket illeti.

2019. január 17. csütörtök, 10:06

Gyenge teljesítmény a gépjárművezetői vizsgákon

A pályázók harmadának sem sikerül a jogosítvány megszerzése. A jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatal (DRPCIV) felmérést tett közzé, mely szerint tavaly a gépjárművezetői vizsgákon 100 résztevőből 30-nak sikerül átmenő értékelést szereznie az elméleti megmérettetésen- írja a Főtér.ro portál. A gyakorlati vizsgán ennél is rosszabb az arány, ott a jelentkezők alig 20%-a tud meggyőzően bánni a volánnal. Rodica Popescu, az említett hivatal kommunikációs igazgatója szerint a vizsgaeredmények évről évre rosszabbak – 2017-ben egyébként a tanulók 50%-a tudott jogsit szerezni –, ezért érdemes lenne megvizsgálni, hogy milyen minőségű oktatás zajlik az országban akkreditált autósiskolákban. Sajnos a közutakon történt balesetek száma is beszédes egy felmérés szerint: az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Romániában történik a legtöbb halálos autóbaleset.

2019. január 15. kedd, 13:50

Tovább dolgozhatnak a női pedagógusok

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter módosította a tanári mobilitás módszertanát, az erről szóló rendelkezés január 9-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Eszerint 65 helyett 68 éves korukig hosszabbíthatják meg munkaszerződésüket a női pedagógusok. Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője a Székelyhon érdeklődésére elmondta, hogy az új rendelkezés úgymond egységesít, lényege, hogy mind a férfi, mind a női pedagógusok 68 éves korukig tarthatják meg állásukat. Eddig ugyanis erre csak a férfi oktatóknak volt lehetőségük, mivel a hatályos rendelkezések szerint ők később érték el a nyugdíj korhatárt. Az új rendelkezés vélhetően azért született, mert nemrég néhány női oktató pert indított, mivel szerintük diszkrimináció érte őket férfi kollégáikkal szemben a tanítási idő meghosszabbítására vonatkozóan. 2013–2016 között a romániai általános iskolákban szinte megduplázódott a 65. életévüket betöltött, nyugdíjas korú pedagógusok száma- derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kimutatásából.

1. oldal / 1496
Ma 2019. január 17., csütörtök, Antal és Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások