Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Parlamenti választásokat tartanak 2018 tavaszán Magyarországon, amelyen a határon túli magyar állampolgárok is leadhatják voksaikat, ha előzetesen regisztrálnak a választói névjegyzékbe- erre hívták fel ma közös satótájékoztatójukon a figyelmet Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki elnöke, Zakariás Zoltán a Néppárt Hargita Megyei, valamint Lőrincz Árpád, a Néppárt udvarhelyszéki elnöke. Mint ismert a 2013 után honosított állampolgárokat autómatikusan regisztrálják a választói névjegyzékbe, így elsősorban a regisztrációs kampánnyal azokat célozzák meg, akik az említett datum előtt tették le a honosítási esküt. Azok akik már felvételt nyertek a válaszói névjegyzékbe, de az elmúlt időszaban változott lakcímük, vagy nevük, frissíteniük kell adataikat, különben nem kapják meg levélszavazataikat. Ezt megtehetik online a www.valaszta.info –n vagy a Vár utca 2-es szám alatti Demokrácia központban. Ugyanakkor azoknak sem árt az adatok frissítése, akik a 2013-as választásokkor a csíkszeredai konzulátusra kérték levélszavazataikat, hiszen a tapasztalatok azt mutatták, hogy bár a levélszavazatok megérkeztek a megyeközpontba, de a többségért nem mentek a tulajdonosaik, így felhasználatlanok maradtak. A konzulátusnak ugyanis nem áll módjában kiértesíteni a tulajdonosokat és csak személyesen vehetők át a borítékok. A választások pontos időpontja egyébként még nem ismert, de akik november közepéig leadja a honosítási kérelmét még belefér a regisztrációs időszakba és szavazhat a választásokon.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter pénteki nyilatkozata értelmében valószínűleg napi 5 és 8 euró közötti összeget fizet majd az állam kárpótlásként azoknak az elítélteknek, akik a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének életbe lépése előtt szabadultak a börtönből, és nem megfelelő körülmények között töltötték le büntetésüket. A tárcavezető rámutatott, az Emberi Jogok Európai Bíróságán több ezer olyan per van folyamatban, amelyeket a börtönben tapasztalt körülmények miatt indítottak az elítéltek az állam ellen. A miniszter hozzátette, Magyarország napi 5, Olaszország napi 8 eurós kártérítést fizet azoknak, akik nem megfelelő fogva tartási körülmények között töltötték le büntetésüket.

Újabb nyugtalottó-sorsolást tartottak vasárnap este. Pénzjutalmat a 2017. szeptember 15-én kibocsátott, 569 lejes összegről szóló nyugtákkal lehet nyerni. A sorsoláson a 2017. szeptember 1. és 30. között kiállított kasszabonok vehettek részt. A díjak összértéke egymillió lej, amit legtöbb száz nyertes között osztanak szét, ha több mint százan jelentkeznek, közöttük újabb sorsolást szerveznek. A sorsolás eredményeit a Pénzügyminisztérium (MFP), az Adóhatóság (ANAF) vagy a Román Lottótársaság (CNLR) honlapján lehet megtekinteni 30 napon keresztül. Az eredmény közzétételétől számítva harminc napon át lehet benyújtani az igénylést a nyereményre. 2017-ben a pénzügyminisztérium a havi rendszeres nyugtalottó-sorsoláson kívül húsvétkor és karácsonykor is kisorsolja a pénznyereményt jelentő kasszabonokat. Az idei évi nyereményalap összértéke 14 millió lej.

A hétvégén tér át Románia a téli időszámításra. Október 29-én, vasárnap hajnalban 4 órakor 3 órára kell visszaállítani a mutatókat. Azon az éjszakán így 60 perccel többet alszunk. Március utolsó vasárnapján térünk vissza a tavaszi időszámításra. Az óraátállítás nem módosít a vonatok közlekedésén. A 4 óra utáni indulású szerelvények a menetrendben rögzített időpontban indulnak. Azok a vonatok, amelyek nyílt pályán haladnak az óraátállításkor, a legközelebbi állomáson egy órát várakoznak, és a menetrend szerinti időpontban indulnak tovább.

Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette, hogy nem fognak csökkenni a fizetések, ezek vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek.  Hozzátette, a munkáltatói szövetségekkel folytatott tárgyalások során megállapodtak, hogy – akárcsak az állami szektorban – a versenyszférában is hozzáadják a munkavállaló bruttó béréhez a társadalombiztosítással járó költségeket, amelyeket eddig a munkáltató fizetett. Arra a felvetésre, miszerint az intézkedés nyomán egyes munkáltatók csökkenteni fogják a fizetéseket, a miniszterelnök azt mondta, a versenyszférában tevékenykedő munkáltatók ezt "eddig is megtehették volna". Hangsúlyozta a nettó bérek semmiképpen sem fognak csökkenni. Mint mondta a 2.000 lej alatti fizetések 2019-től lesznek adómentesek, ahogyan azt a kormányprogram is előírja.

1. oldal / 1288

prima_text2


primaarkum_s

szekelyfoldbanner140x75


Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.

Valutaárfolyamok

arkum

impar

toyota_eurocar

kukullo

agropisc

Hozzászólások