Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2018. augusztus 16. csütörtök, 11:59

Kilőtték a gyermekvédelmi központba betörő medvét

– Mától nyugodtabban alhatnak a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ lakói. Az éjszaka a Szent Anna vadásztársulatnak sikerült ártalmatlanítani azt a bakk medvét, amely a hónap elején 5 ajtón át behatolva rámolta ki a hűtőszekrényt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthonban – tájékoztatta a megye lakosságát közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, elismerését fejezve ki a fürdőváros vezetőségének, hogy közös erővel sikerült megszerezni a szükséges engedélyeket. Júliusban két esetben támadt emberre a medve Tusnádfürdőn (kutyáját sétáltató helybélire majd a hónap végén egy Tusványoson résztvevő fiatalra támadt), de többször betört lakásokba, panziókba élelmiszer után kutatva, illetve ebben az időszakban, amikor a gyümölcsök is érnek, naponta bejárnak az udvarokra. A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a helyi vadásztársulat által benyújtott tizenkét kiemelési kérés közül hatot bírált el pozitívan a környezetvédelmi minisztérium: 4 anyamedve és azok 9 bocsának elszállítását, továbbá két veszélyes bakk medve kilövését hagyták jóvá. Augusztus 15-én éjszaka a Szent Anna vadászegyesületnek sikerült ártalmatlanítania azt a veszélyes medvét, amelyre kilövési engedélyt kaptak a minisztériumtól.

2018. augusztus 16. csütörtök, 11:57

Szombaton ismét lesz havi vásár Csíkszeredában

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség augusztus 18-án, szombaton 8 és 14 óra között szervezi meg a hagyományos és helyi termékek kiállítását és vásárát a csíkszeredai megyeháza oszlopterénél. Az augusztusi havi vásár is bő felhozatalt kínál a különböző hagyományos helyi termékekből, úgymint: hústermékek (házi sonka, kolbász, szalonna, hentesáru), tejtermékek (tehén-, juh-, kecske-, bivalysajt, -túró), méz (havasi, akác, hárs, vegyes), házikenyér, péktermékek, házi sütemények, tojás, lekvár, szörp, gyümölcslé, zöldségfélék, valamint különböző kézműves termékek.

2018. augusztus 16. csütörtök, 11:55

Népszerűek az üdülési csekkek

Egy felmérés szerint az üdülési csekkekkel rendelkezők mintegy 80%-a a Fekete-tengerre szeretne utazni, ám a székelyföldi idegenforgalmat is érzékelhetően felpezsdítette a közalkalmazottaknak nyújtott utalvány. Alig egy hónapja kapták kézhez az idén bevezetett üdülési csekkeket a közszférában dolgozók, de a belföldi turizmuson máris nagyot lendítettek az utalványokkal fizető turisták. A vendégfogadók nagyon sok helyen megteltek. A tengerpart a leginkább nyerő, az utazási irodákat üdülési csekkekkel felkereső polgárok több mint 80%-a a Fekete-tenger romániai partszakaszán szeretné azt elkölteni, és mindössze 20% az, aki a hegyekben, a Duna-deltában vagy a gyógyfürdőkben nyaralna. A csekkek által kirobbantott belföldi nyaralási láz érezteti hatását a Székelyföldön is- mondta Moldován László, a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke, aki maga is panziót működtet Parajdon, tapasztalata szerint a településre érkező 100 turistából 30 már most üdülési csekkes vendég, de ez a szám 40, 50-re is felmehetne, ha lenne a szálláshelyeknek ekkora kapacitása. A szakember szerint azonban ez nem jelent kieső bevételt, mert aki most nem tud eljönni, az jön később – hiszen jövő év közepéig felhasználhatók a csekkek – és ez kinyújtja a turisztikai szezont Sóvidéken.

2018. augusztus 16. csütörtök, 11:54

Ötnapos vakáción vannak a közalkalmazottak

Ötnapos vakáción vannak tegnaptól a közalkalmazottak, mivel a kormány pihenőnapokkal kötötte össze a hivatalos munkaszüneti napnak számító Nagyboldogasszony ünnepét az aug 18-19-ei hétvégével. Legközelebb augusztus 20-án, hétfőn dolgoznak a polgármesteri hivatal munkatársai is, a két szabadnapot két ezt követő szombaton, augusztus 25-én, illetve szeptember 1-én pótolják a városházán. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy az anyakönyvi hivatal telefonszolgálata működik a munkaszüneti napokon is, ezen kizárólag halotti bizonyítványok kibocsátását lehet kérni. Halotti bizonyítványok igénylésére a 0266-218145-ös telefonszámon, vagy a polgármesteri hivatal portáján lehet bejelentkezni. A Román Posta tájékoztatása szerint minden vidéki és városi postahivatal 16-án és 17-én már a megszokott programmal tart nyitva. A székelyudvarhelyi pénzügyi intézmények is zárva tartnak. Az élelmiszer üzletek pedig a megszokott program szerint nyitva vannak.

2018. augusztus 16. csütörtök, 11:52

Felújították a székelyudvarhelyi kórház konyháját

Az intézmény fejlesztési alapjából elkülönített összegből, közel 250 ezer lejből teljesen felújították a székelyudvarhelyi kórház konyháját. Az élelmezési munkafázisoknak – beszerzés, elkészítés, porciózás, fogyasztás – megfelelően vannak kialakítva a konyha különböző helyiségei és ezek a zónák el is vannak zárva egymástól – mondta a keddi átadási eseményen Lukács Antal, a kórház főigazgatója. A konyha – a kórházi ágyszámnak megfelelően – naponta akár 500 adag étel előállítására is képes, a személyzet számára kétféle levest és főételt főznek majd minden nap, a több száz bennfekvő beteg számára pedig 16 féle diétának megfelelő étrendet biztosítanak – mondta az igazgató .

1. oldal / 1453

prima_text2


primaarkum_s

szekelyfoldbanner140x75


Ma 2018. augusztus 20., hétfő, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.

Valutaárfolyamok

arkum

impar

toyota_eurocar

kukullo

agropisc

Hozzászólások