Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Tegnap a Föld napja alkalmából patakmeder takarítást szervezett városunkban a Polgármesteri Hivatal. A Csereháton, Szejkefürdőn, a vasúti sínek mentén, a Bosnyák-, a Fehéres-, az Árpád-, a Szejke- és a Varga-patak medrében, valamint a Nagy-Küküllő Udvarhelyhez tartozó partszakaszán takarítottak az önkéntesek és a szociális segélyben részesülők. A megmozdulás során 15- 20 köbméter hulladék gyűlt össze, amelyet az RDE Hargita vállalat ingyen szállít el. Nagyobb gondok a Bosnyák- és a Fehéres-patak mentén voltak, ott a vártnál nagyobb beavatkozásokra lesz szükség a rengeteg illegálisan lerakott – főként építkezési törmelékből álló – hulladék miatt.

Csütörtökön 15 óráig lehet benyújtani az igényléseket, illetve frissíteni a már leadott dokumentációkat az újonnan épülő szociális lakásokra városunkban. Az érdeklődőket a Polgármesteri Hivatal 6-os irodájába várják. Mint ismert Székelyudvarhelyen a Csereháton 48, 1 illetve 2 szobás lakás épül, amelyek elkészültük után kiosztásra kerülnek. Szociális lakásra egyébként minden olyan személy jogosult, akinek nincs és nem is volt lakás a nevén, illetve jövedelme nem haladja meg a havi 2232 lejes nettó bért. Az igénylők azonban meg kell feleljenek egy sor kritériumnak is, többek között jövedelmük kell legyen, hogy fenn tudják tartani a lakást, fizetni kell az előre kiszabott bért és a közköltségeket, illetve évente legalább 6 hónapot benne kell lakni. Az idei pontozási rendszerben az udvarhelyi lakhellyel rendelkezők több pontban részesülnek, mint az ideiglenes lakcímmel rendelkezők, de figyelembe veszik az igénylők egészségügyi állapotát, illetve az egyedülálló szülők is plusz pontban részesülnek.

Bár pénz is van rá, a műszaki dokumentáció is elkészült, továbbra is várni kell a Homoród utcai híd felújítására, mivel a munkálathoz a Maros Vízügyi Hatóság engedélye is szükséges. Ugyanis a Szejke-patak városi szakaszán történő bármilyen beruházás, építkezés esetében kötelező betartani bizonyos árvízvédelmi előírásokat. Mivel a híd az utóbbi hónapokban nagyon megsüllyedt, ezért a polgármesteri hivatal munkatársai próbálták kiegyenlíteni a szintkülönbséget. Az engedélyeztetés még legalább egy hónapot ölel fel, de ha a hatóság nem kér újabb kiegészítéseket a tervezőtől, nyár elején hozzá is foghatnak a felújításhoz. Amikor elkezdik a munkát, a Homoród utcán áthaladó forgalmat a Sas, illetve a Bălcescu, valamint a Mező utca érintésével az Orbán Balázs utcára terelik, az utca Orbán Balázs felőli oldalán lakóknak pedig engedélyezik a behajtást a hídig.

Bogdan Trif turisztikai miniszter bejelentette, hogy jövő héten kezdődik az 1450 lejes értékű vakációs csekkek szétosztása a közalkalmazotti szférában. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy az értékjegyeket csak hazai üdülésre lehet fordítani. A törvény értelmében valamennyi közalkalmazott 2018. november 30-ig 1450 lejes üdülési támogatásra jogosult. Az értékjegyeket 2018. november 30-ig csak azoknak az állami intézményeknek az alkalmazottai kaphatják meg, ahol a költségvetésben pénzt is előirányoztak erre. A juttatás biztosítása voltaképpen csak 2018. december elsejétől válik kötelezővé a teljes közszférában. A vakációs csekkek kiadásával kapcsolatos összes teher a munkáltatót terheli.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a kórházmenedzserekkel tartott megbeszélésen kijelentette, hogy konkrét megoldásokkal válaszol a kormány az egészségügyi alkalmazottak bérezési problémáira. A kormány közleménye szerint a miniszterelnök tegnap Sorina Pintea egészségügyi miniszterrel, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterrel és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel együtt tárgyalt a kórházmenedzserekkel az egészségügyi alkalmazottaik bérezésével és a pótlékokkal kapcsolatos problémákról. A beszélgetésen megjelent menedzserek méltányolták, hogy az új egységes bértörvény jelentős béremelést írt elő az egészségügyi alkalmazottak, főleg az orvosok számára. A közlemény értelmében ugyanakkor a kórházvezetők jelezték, hogy vannak olyan alkalmazottak, akiknek februárhoz képest márciusban csökkent a bérük, ugyanakkor a pótlékszabályzat miatt az orvosok fizetése tekintetében is eltérés mutatkozik attól függően, hogy az egészségügyi minisztériumhoz, a megyei tanácshoz vagy a helyi önkormányzathoz tartozik a kórház, melyben dolgoznak. A mintegy 350 kórházmenedzserrel tartott megbeszélést követően Viorica Dăncilă elrendelte, hogy hozzanak létre egy munkacsoportot, amely kielemzi a felvetett problémákat és megoldásokat javasol ezekre, írja még a közlemény.

1. oldal / 1404

prima_text2


primaarkum_s

szekelyfoldbanner140x75


Ma 2018. április 25., szerda, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Valutaárfolyamok

arkum

impar

toyota_eurocar

kukullo

agropisc

Hozzászólások