Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. január 21. hétfő, 12:41

Sokat késnek a vonatok

A tavalyi év során összesen hat évnek megfelelő késést halmoztak fel a vonatok az országban. A statisztika a közlekedési minisztériumból származik, ahol azonnal és hatékonyan bocsánatot kértek a késésekért és közölték, hogy azokat az utasok biztonsága indokolja. Sok helyütt ugyanis annyira rossz a pálya minősége, hogy a szerelvények csak csigalassúsággal haladhatnak rajtuk. Máshol viszont meg éppen a karbantartási és javítási munkálatok miatt kell behúzniuk a féket a mozdonyvezetőknek. A vasutas szakszervezetek egyik képviselője, Rodrigo Maxim elmondta: a sebességkorlátozások felszámolása még sokáig késlekedik – akárcsak a vonatok –, mivel a közlekedési minisztérium nem sokat fektet be az infrastruktúra fejlesztésébe. A mozdonyok és a kocsik jelentős része elöregedett és gyakran meghibásodik, a tél pedig további problémákat okoz.

Hibának nevezte az oktatási miniszter, hogy a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé az évismétlést a nulladik és az első osztályban, ha a gyereknek gyenge a teljesítménye és változtatna ezen- írja a Mediafax. „Felül kell vizsgálnunk ezeket a szabályokat, mert lám, hova jutottunk. A gyermekek eljutnak a nyolcadik osztályig úgy, hogy nem tudnak írni és számolni, 36 százalékuk pedig nem kap átmenő jegyet a képességvizsgán" – érvelt Ecaterina Andronescu. A nulladikos és első osztályos gyerekek évismétlőre buktatását a 2014/5115-es miniszteri rendelet tiltja. E szerint a gyengén teljesítő diákoknak a következő tanévben kell bepótolniuk a hiányosságaikat.

2019. január 21. hétfő, 12:36

Megvertek egy székelyudvarhelyi helyi rendőrt

Bántalmazták, majd hószánokkal üldözőbe vettek egy helyi rendőrt a Madarasi Hargitán vasárnapra virradóan . Szóváltást követően többször megütötte, majd a földre került rendőrt többször fejbe is rúgta a támadó – mondta a Székelyhonnak László Szabolcs, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője. A rendőr a szabadidejét töltötte a Madarasi Hargitán, amikor megtámadták. „Egy nyilvános szórakozóhelyen történt, ahol megjelent a támadó. P. A. fenyegető mozdulatokkal illette és hívta ki a helyiségből, hogy rendezzenek egy bizonyos ügyet, történetesen egy korábbi bírságolás ügyét. A támadó ellen a rendőrség súlyos testi sértés és rongálás gyanújával indított kivizsgálást, és vasárnap este hét órakor elrendelték a 24 órás őrizetbe vételét – tájékoztatott a helyi rendőrség vezetője, hozzáfűzve, hogy az ügyészségen kezdeményezik az ügy kiegészítését hivatalos személy ellen elkövetett testi sértés bűntettével is. Tudomása szerint a bántalmazott rendőr orrtörést és különböző fejsérüléseket szenvedett, de ezt pontosan a törvényszéki orvostani jelentés fogja megállapítani. Az eset körülményeit még vizsgálja a rendőrség.

2019. január 18. péntek, 14:11

Nem elég Facebookra kiírnunk a panaszunkat

A fogyasztóvédelemnél, az állategészségügynél, vagy a közegészségügynél tett hivatalos panaszok mentén lehet szerződést bontani a péktermékeket szállító céggel. Nem elég az aláírásgyűjtés. Hargita Megye Tanácsa felhívja a figyelmet, hogy legalább két, a fogyasztóvédelemnél tett panasz esetén van eszköz elindítani a szerződésbontási folyamatot a tej-kifli programban. Többször felhívták a tanintézetek és a szülők figyelmét, hogy, amennyiben a leszállított termékek minősége kifogásolható azt jelentsék a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél. Ez fontos, hiszen két hivatalos panasz esetén lehet elindítani a szerződésbontási folyamatot. "Nem elég Facebookra kiírnunk a panaszunkat. Akkor tudunk lépni, ha a panaszt az illetékes szakszervek fele is közöljük, még aznap, ahogy rossz kiflit szállít le a cég. A szakszervek pedig kiszállnak a helyszínre és jegyzőkönyvbe veszik az esetet, ezzel alátámasztva a panaszt"- írják a közleményben.

2019. január 18. péntek, 14:10

Ellenőrzik a romániai szabadulószobákat

Feltérképezi a katasztrófavédelmi felügyelőség a romániai szabadulószobákat, és egyúttal ellenőrzi is azokat –közli a Krónika megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) sajtóirodája. Mint ismeretes, január elején öt tinédzserkorú lány vesztette életét, egy férfi pedig megsebesült egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében az észak-lengyelországi Koszalinban. A jelenleg zajló ellenőrzések során azt vizsgálják, hogy ezek a helyiségek rendelkeznek-e engedélyekkel, tűz- és munkabiztonsági szempontból megfelelnek-e az előírásoknak, sürgősségi esetben rögtön ki tudnak-e menekülni a játékosok, illetve rendelkezésre állnak-e az elsősegélynyújtáshoz elengedhetetlen kellékek. Amennyiben problémát észlelnek, a katasztrófavédelem illetékesei pénzbírságot róhatnak ki, de elrendelhetik a szabadulószobák bezárását is. A szabadulós játék (más néven: szabadulószoba, kijutós játék, angolul: Real Escape Game) egy próbatétel, melyben a résztvevőknek meghatározott időn belül logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutniuk egy szobából vagy szobarendszerből.

10. oldal / 1506
Ma 2019. szeptember 21., szombat, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Hozzászólások