Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. január 10. csütörtök, 12:08

A Dávid és az Anna a legnépszerűbb nevek

A fiúknál a Dávid név visszaelőzte a Bencét, míg a lányoknál az Anna és a Zsófia nevek a legnépszerűbbek 2018 –ban a leggyakoribb nevek listáján – derül ki a székelyudvarhelyi anyakönyvi iroda statisztikájából. A tavalyi év újszülötteinek szülei ritka neveket is választottak, ilyenek a lányoknál a Zsolna, Barka, Evódia, Opál és Médea, a fiúknál az Etele, Kund, Táltos, Zete, Zoárd és Zétény. Az anyakönyvi iroda összesítése szerint tavaly Székelyudvarhelyen 1369 gyerek született: 709 fiú gyermek és 660 lány. 190 házasság köttetett és 603 elhalálozás volt tavaly. A 2017– es évhez viszonyítva kevesebb gyerek született tavaly, a házassági kedv is csökkent, de a halálesetek száma növekedett 2018-ban.

2019. január 10. csütörtök, 09:02

Medveveszélyre figyelmeztetnek

Nem messze a Székelyudvarhely határában lévő Agyagdombtól, a Csicser-tanösvénytől alig harminc méternyire húzódott el egy anyamedve, amely körülbelül egy hete hozta világra az utódait egy erdős részen – tájékoztatta a Székelyhont Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetője. A kölykeit védelmező nagyvad bármikor rátámadhat az arra járókra, így ajánlott elkerülni a környéket. A veszély csak fokozódni fog, hiszen ahogy a bocsok nőnek, úgy egyre kíváncsibbak lesznek, és egyre távolabb merészkednek az üregtől. A vadásztársulat vezetője úgy becsüli, hogy legalább márciusig ott lesznek a nagyvadak. Ezért a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség munkatársaival közösen szalagokkal kerítettek el szerdán egy nagyjából félhektáros területet, valamint a veszélyre figyelmeztető, kétnyelvű táblákat, illetve egy vadkamerát helyeztek el. Folyamatosan ellenőrzik majd a környéket. „Ez nem játék, a medve könnyedén rátámadhat bárkire, így az életét kockáztatja, aki figyelmen kívül hagyja a jelzéseinket – szögezte le a vadásztársulat vezetője.

2019. január 08. kedd, 14:31

Kissé késve hozza a postás a nyugdíjat

Január első napjaiban, a hivatalos munkaszüneti napokon nem végzett pénzátutalásokat az államkincstár, ezért késve jutnak hozzá havi járandóságukhoz azok a nyugdíjasok, akik készpénzben kapják az összeget – tájékoztatatta a Székelyhont Bán Katalin, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár vezetője. Január 15-e helyett ebben a hónapban 17-én zárul a nyugdíjak kézbesítése, tehát a megszokott határidőhöz képest kétnapos késéssel kapják meg a havi járandóságot azok, akik azt készpénzben veszik át. A késés nem vonatkozik azokra a nyugdíjakra, amelyek folyósítása bankkártyára történik. Hargita megyében a nyugdíjasok 65–68%-a készpénzben kapja a nyugdíjat, amelyet a postások kézbesítenek.

2019. január 08. kedd, 14:30

Fákat vágnak ki a Kalonda tetőn

Több száz fát kivágnak a Székelyudvarhelyt Parajddal összekötő 13A jelzésű országút mentén (DN 13A), mert a rájuk rakódott jég és hó súlya alatt bármikor kitörhetnek, emberéleteket veszélyeztetve. Az útkarbantartó vállalat székelyudvarhelyi részlegének vezetője, Laurenţiu Oniche közlése szerint a Kalonda-tetőn, a Farkaslaka és Korond közötti szakaszon mintegy 600 fáról ítélték úgy, hogy az úttestre dőlhet. Oniche úgy nyilatkozott az Agerpresnek, hogy munkatársai megkezdték a jéggel és hóval borított fák kivágását az említett mintegy 10 kilométeres szakaszon, a tervek szerint kedden már 200 fát kivágtak, és a munka a következő napokban folytatódik. Az akció miatt akadozhat a forgalom a Kalonda-tetőn . Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott, a rendőrség támogatja a kezdeményezést, mert az utóbbi időben többször előfordult, hogy a hó súlya miatt ágak vagy fák zuhantak az úttestre.

Az elmúlt hónapokban megsokasodtak az útburkolat feltörések Székelyudvarhely egész területén a gázszivárgások miatt, és ez sok esetben bosszúságot okoz a forgalomban résztvevőknek. A Polgármesteri Hivatal Orbán Balázs tanácstermében Gálfi Árpád -polgármester, Orbán Árpád- alpolgármester, valamint a burkolat-bontásokat és helyreállításokat végző alvállalkozó cég képviselője sajtótájékoztató keretében tájékoztattak a jelenlegi helyzetről. Mivel a Delgaz gázszolgáltató már jó ideje egy modern műszerrel végzi a felméréseket a városban, éppen ezért az elmúlt hónapokban a megszokottnál sokkal nagyobb számban észlelt meghibásodásokat, szivárgásokat, melyek miatt nagy mértékben nőttek a városi utcák burkolatainak feltörései is. A városi gázvezetékek elavultak, hiszen közel 30 éve fektették le ezeket, ezért a sok meghibásodás. Elhangzott, hogy több szakaszban fogják elvégezni a helyreállításokat, 2019-ben 15 km hosszú szakaszon, majd a továbbiakban még 22 km hosszan fogják korszerűsíteni a felszín alatti gázvezetékeket. A munkálatokat természetesen majd csak a hideg idő végeztével tudják folytatni, addig is a forgalomban résztvevők türelmét kérik.

10. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások