Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2011. január 07. péntek, 13:35

Egyetlen tanár sem marad állás nélkül

Idén egyetlen tanár sem marad állás nélkül – jelentette be csütörtökön Daniel Funeriu tanügyminiszter. A szakszervezetek a hét közepén ugyanis arra figyelmeztettek, hogy a tanügyi törvény alkalmazása során 3 500-zal csökkentik a közoktatásban dolgozó pedagógusok számát. Az egyes fokozattal és 25 év fölötti régiséggel rendelkező oktatóknak pedig a jelenlegi 16 óra helyett heti 18 órát kell tartaniuk – állítja a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége. Az érdekvédelem tiltakozó akciókkal fenyeget, amennyiben a törvény nem módosul. A tanügyi törvényt kedden hirdette ki az államfő, miután az Alkotmánybíróság elvetette az ellenzék észrevételeit és alkotmányosnak nyilvánította azt.

Az állami egészségügyi rendszerben tapasztalható orvoshiányon igyekszik enyhíteni az Egészségügyi Minisztérium, a rezidensvizsgát szabályozó rendelet módosításával. Ennek értelmében a 6 éves orvosi egyetem után korlátozott praktizálási lehetőséget kapnának a fiatal orvosok akkor is, ha nem rezidensvizsgáztak. Cseke Attila egészségügyi miniszter szerint a fiatal orvosok itthon-tartását szolgálná ez az intézkedés. A törvénymódosítás ugyanakkor segítené az egészségügyi intézményeket is, hiszen szakképzett személyzetet alkalmazhatnának, amely enyhítene a kórházak szakemberhiányán.

Idén is folytatódnak az ősszel elkezdett út-feljavítási munkálatok Hargita megyében. Amint azt az időjárás megengedi folytatják az aszfaltozást. Térségünkben a 131-es megyei út Homoródszentpál és Felsőboldogfalva közötti részét, a 132-es jelzésű út Városfalva és a megyehatár közötti szakaszát, illetve Székelypálfalvát a 13A jelzésű országúttal összekötő részét javítják fel.

Nem fogják megadózni az egészségtelen ételeket, -jelentette be tegnap Cseke Attila egészségügyi miniszter, mivel ez az intézkedés az utólagos viták során nem tűnt megfelelőnek. Az egészségügyi miniszter egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy megadózná az egészségtelen ételeket, mivel arra szeretnék ösztönözni a lakosságot, hogy kevesebb fast-food ételt fogyasszanak. A gyorséttermi adót a nagyon zsíros és cukros ételek után kellett volna fizetni. Az intézkedés azonban nagy ellenkezést váltott ki az éttermek és a forgalmazók körében, akik azt állították, hogy az adó miatt növekednének az árak, a fogyasztás csökkenése miatt pedig több ezer kereskedelmi dolgozót kellene elbocsátani.

Három új kamerával bővül városunk térfigyelő hálózata. Az új berendezéseket a város kijáratainál szerelnék fel és fő feladatuk a közlekedési rendellenességek, szabálytalanságok rögzítése lenne. Mint ismert Székelyudvarhelyen már hat térfigyelő kamera működik, négy a város központjában, további kettő pedig a Bethlen negyedi park környékén. Az új berendezéseket még az év első felében üzembe helyeznék.

1490. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások