Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Az idei tél legalacsonyabb hõmérsékletét mérték tegnap Bodzafordulón, ahol -24,2 Celsius fokig süllyedt a hõmérõ higanyszála. Ennél hidegebb ebben a térségben is ritkán van, a csúcs az 1963-as, az 1990-es valamint a 2005-ös, amikor is –36 fokos hideg volt a településen. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint az elmúlt napokban növekedett azoknak a száma, akik kihűlés, vagy a hidegben elszenvedett sérülések miatt kerültek kórházba: egyre többen kérnek segítséget a krízisközpontoktól, a nagyvárosokban forró teával, fűtött helységekkel várják a melegedni vágyó rászorulókat. Idén télen 9-en haltak meg kihűlés következtében, 5-en saját otthonukban. Az Országos Meteorológiai intézet előrejelzése szerint néhány fokot enyhül az időjárás a következő napokban.

Börtönbüntetéssel sújtaná a munkaügyi miniszter azokat a munkaadókat, akik feketén dolgoztatják az alkalmazottaikat. Ioan Botis szerint ez a javaslat is szerepel a munkatörvénykönyvre vonatkozó módosítások között, mert egyre több a feketemunkás Romániában. Míg a felmérések szerint 2009-ben a lakosság 22 százaléka lett volna hajlandó feketemunkát is elvállalni, ez az arány tavaly 32 százalékra nőtt, mert csökkentek a fizetések, és emelkedtek az adók. A munkaügyi miniszter azt javasolja, hogy a jövőben minősüljön bűncselekménynek a fekete alkalmazás, így akár börtönbe is kerülhetnek a feketén dolgozók és munkaadóik.

Kedvezményes hitelt vezetne be a turisztikai miniszter a turisztikai befektetők számára. Elena Udrea turisztikai és vidékfejlesztési miniszter az Országos Turisztikai Fórumon azt mondta, javasolni fogja a bankoknak, hogy kedvezményes hitelcsomagokat adjanak a turisztikai befektetőknek. A tárcavezető szerint támogatni kell azokat, akik befektetnek a hazai turizmusba. Idén a kormány elfogadott egy határozatot, mely szerint az állam adja a felét a legkevesebb 5 milliót érő turisztikai befektetéseknek.

Újabb drágulás-hullám várható februártól. A gyártók szerint a következő hónaptól legalább 5%-al emelkedik az élelmiszerek ára és 15%-al többe kerül majd a kenyér, mint januárban. Pékipari illetékesek szerint 3 hónapja veszteségesen dolgoznak az ágazatban, ugyanis a búza és a liszt ára megkétszereződött. A nyersanyag-hiány miatt nő az olaj ára is, szintén 15%-al, így elkerülhetetlen, hogy március-áprilisban 7 lejt kelljen majd az olaj literéért fizetni – jelentette be az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Az áremelések tavaly nyár óta kezdődtek el fokozatosan az ÁFA-emelés következtében. Azóta leginkább a tejtermékek, a zöldségek, valamint a hús ára nőtt, míg a kenyér 2010 júliusa óta legalább 1 lejjel drágult. Az élelmiszerek mellett most a sör is drágul, 4%-al, valamint a dohányáru 3 %-al.

A kormány pénteki ülésén elfogadta a katonai nyugdíjak újraszámolására vonatkozó módszertani előírásokat tartalmazó sürgősségi rendeletet. Emil Boc miniszterelnök elmondta: eszerint a katonák nyugdíját az országos bruttó átlagbér és nem az egyéni jövedelmek alapján számolják ki. A védelmi minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények legkésőbb október 31-ig kötelesek eljuttatni a nyugdíjpénztárhoz a katonák jövedelméről szóló igazolásokat. A miniszterelnök továbbra is hangsúlyozta: a 3000 lejnél kisebb katonai nyugdíjak nem csökkennek, ha az illető teljes szolgálati idővel rendelkezik. A katonai nyugdíjakat leszámítva, az összes öregkori juttatás újraszámolásával 50 millió eurót takarított meg az állam.

1490. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások