Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2011. január 11. kedd, 12:14

Júliustól jön a vizitdíj

Először 2009-ben, majd 2010 júniusában szerette volna bevezetni az egészségügyi részfizetős hozzájárulási rendszert az Egészségügyi Minisztérium. A határidőt ezt követően 2011. január elsejéig kitolták, ám egyelőre nem kell többet fizetni. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank nyomására azonban hat hónapon belül bevezetik a rendszert – számoltak be minisztériumi források. Júliustól hozzájárulást kell majd fizetni – különböző összegben – a háziorvosi rendelőben, a szakorvosnál és a kórházban is, kivéve a bizonyítottan sürgősségi ellátást. A romániai „vizitdíj", avagy egészségügyi jegy nem más, mint a betegek kötelező hozzájárulása kezelésük költségeihez. Minden beteg évente legtöbb 600 lejt fizet, ezen az összegen felül pedig mentesül a további hozzájárulás befizetése alól.

Kedvezményes áron kínálnak jegyeket január 20-a és május 15-dike között a romániai gyógyfürdőkre. Ebben az időszakban 270 és 750 lej között mozog egy 6-9 napra szóló háromcsillagos szállodai ellátás. A kedvezményes jegyeket bárki megvásárolhatja. A programot a Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége hirdette meg a Gyógyturizmusban érdekelt Vállalkozók Szövetségével közösen.

A kettős állampolgárság megszerzése után sem esnek el az eddigi támogatásoktól a magyar igazolvánnyal rendelkezők – közölte Répás Zsuzsanna, magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Az eredeti törvényszöveg azt tartalmazta, nem járnak az oktatási-nevelési és egyéb támogatások, annak aki magyar állampolgár, vagy folyamodik az állampolgárságért. A módosítással ezt megszüntették, az állampolgárság megszerzése után sem esnek el az érintettek a támogatásoktól – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A döntés eddig mintegy 900 ezer személyt érint, ugyanis eddig ennyien igényeltek magyar igazolványt.

A műtétek és a vizsgálatok számának függvényében alakulhat a kórházi orvosok fizetése – nyilatkozta Traian Basescu államfő. Az elnök azt mondta, indíthatnak egy programot ennek kipróbálására. Traian Basescu szerint az orvosok a kórházak, nem pedig az állam alkalmazottai kellene, hogy legyenek. Cseke Attila egészségügyi miniszter is úgy véli, nem kellene közalkalmazottaknak nyilvánítani az orvosokat. A tárcavezető szerint a jelenlegi rendszer a kommunista időket idézi, és lehetővé kellene tenni az egészségügyi intézményeknek, hogy teljesítményarányos bérezést alkalmazzanak.

Traian Băsescu államfő szerint amíg nincs konkrét dátum a schengeni csatlakozásra, a költségvetésből a határátkelők bebiztosítására elkülönített 271 millió eurót nem fogják kifizetni, ehelyett a pénzt a kis- és középvállalkozói szektor támogatására fogják fordítani. Az EADS francia-német vállalat garantálná a határátkelők biztonságát a kormánnyal kötött szerződésük szerint. Az első fázis 240 millió euróba kerül, az idén kezdődő és 2013-ig elhúzódó második fázis költsége pedig 210 millió euró lenne.

1495. oldal / 1496
Ma 2019. január 17., csütörtök, Antal és Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások