Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2011. január 11. kedd, 12:21

Enyhe gazdasági fellendülés várható

Enyhe gazdasági fellendülés várható. Románia kereskedelmi hiánya az elmúlt év első 11 hónapjában körülbelül 300 millió eurós csökkenést mutatott az előző év hasonló időszakához képest. Elemzők szerint az ország gazdasága fellendülőben van: növekedett az export és az import is. Románia legnagyobb gondja az volt, hogy 20 százalékkal többet importált mint amennyit exportált. Az elmúlt évben a kivitel 27 százalékkal emelkedett, míg a behozatal mérséklődött, 20 százalék alá csökkent.

A tavaly decemberi szakbizottsági ülés után, idén, január 7-én, pénteken újra összeült az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági szakbizottsága városunkban. A szakbizottság tagjai elemezték a 2010-es év általános gazdasági eseményeit, főként erdélyi gazdasági, valamint ezen belül a székelyföld gazdasági helyzetet, és stratégiai tervet készítettek a 2011-es évre vonatkozóan. A gazdasági bizottság elhatározta, kezdeményezi az anyaországi Széchenyi-tervhez hasonló, erdélyi vonatkozású Mikó-terv elkészítését, a munkába be szeretnének vonni neves gazdasági szakembereket, egyetemi kutatókat is. A bizottság - a szülőföldön való maradás érdekében - megoldásokat keres az erdélyi fiatalok vállalkozó kedvének fejlesztésére. Ugyanakkor lépéseket tett és a jövőben is hasonlóan cselekszik annak érdekében, hogy állandó képviseletet hozzon létre, állandó megbízottja legyen Brüsszelben, az eu-s intézményekkel és érdekképviseletekkel való szoros kapcsolattartás és együttműködés érdekében. Az EMNT gazdasági szakbizottsága a továbbiakban is fontosnak tartja az anyaországgal, a magyar kormánnyal való szoros kapcsolattartást és stratégiai együttműködést az erdélyi gazdasági élet fellendítése és fejlesztése érdekében.

Január 10-től, hétfőtől lehet befizetni a helyi adókat városunkban, tájékoztatott a polgármesteri hivatal illetékes osztálya. Az udvarhelyiek a városháza pénztáránál fizethetik ki adójukat hétköznapokon, ugyanakkor a Bethlen negyedi kihelyezett irodában kedden és csütörtökön 8-12 óra között állnak az emberek rendelkezésére. Mindazok, akik időben elintézik a kifizetnivalót, március 31-ig 10%-os kedvezményben részesülnek. Egyébként idén nem változik a helyi adók és illetékek értéke, ugyanis a városi tanács decemberi rendes havi ülésén nem változtatott a tavalyi illetékek árán.

Tegnapra virradóra ismeretlen tettesek magyarellenes gyalázkodó graffitiket és horogkereszteket festettek a bukaresti magyar nagykövetség kerítésére. Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete az üggyel kapcsolatosan elmondta: a nagykövetség épületénél történt incidens véleménye szerint elszigetelt eset, és nem jellemzi a két ország kapcsolatait. A rendőrség eljárást indított az ügyben ismeretlen tettesek ellen és az ügyészséghez fordult annak megállapítása érdekében, hogy az eset a fasiszta és rasszista jelvények használatát tiltó 2002-ben megjelent 31-es számú kormányrendelet hatálya alá esik-e vagy sem.

Még mindig nem érkeztek meg a folyósítandó támogatások az Iskola Alapítvány számláira. A 2009–2010-es tanévben a „Szülőföldön magyarul" program keretében 121.712 iskoláskorú gyermek és 5212 egyetemi hallgató kérelme részesült pozitív elbírálásban. Az alapítvány közleményben hívja fel az érintettek figyelmét, hogy amint a várt összeg megérkezik, a lehető legkorábban továbbítja a támogatásokat a jogosultaknak. A támogatás postai kézbesítése, a finanszírozás beérkezésétől számítva másfél hónapot, a banki folyósítás pedig 7 munkanapot vesz igénybe.

1502. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások