Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. február 21. csütörtök, 10:54

Változik a szponzorizációs törvény

Április elsejétől változik a szponzorációs törvény, azt követően már csak az Országos Adóhatóság (ANAF) rendszerében szereplő civil szervezetek, egyházak támogatását írhatják le az adóból a cégek. Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő elmondta, ezzel a szigorítással valószínűleg a civil szervezetek háza táján próbál rendet tenni a kormány, ugyanis sok alapítvány, egyesület elhanyagolja az ügyvitelt, például nem újítják meg az elnök lejárt mandátumát, vagy nem szervezik meg a tisztújító ülést. A gazdasági szakember azt tanácsolja a civileknek, még a törvény módosítása előtt pótolják a hiányosságokat, különben nem kerülhetnek be az adóhatóság regiszterébe, és nem kérhetnek adóból leírható támogatást a vállalkozóktól.

2019. február 21. csütörtök, 10:53

Megújulnak játszótereink

A Megújulnak játszótereink program révén első körben a Tábor-negyedben, és a Bethlen-negyed felső felében, a Szabók utcában építettek újjá egy-egy teret. A tavalyi szakasz azonban megrekedt, ugyanis az Ifjúság bejárati és a Tomcsa Sándor utcai beruházás első közbeszerzési kiírására egyetlen kivitelező sem jelentkezett, ezért meg kellett ismételni a felhívást – közölte a Székelyhon kérdésére a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Akárcsak az első két munkára, utóbbi kettőre is ugyanaz a cég jelentkezett. „A játékelemeket beszállító partnercég sajnos nem tartotta be a tervezett határidőket, így a játékok nagy része csak tavaly év végén érkezett meg, ezeket az időjárás függvényében beöntötték a helyükre" – tolmácsolta a sajtóosztály. A továbbiakban mindkét helyszínen a gyepszőnyeget kell leteríteni, illetve a járófelület kialakítása következik, ezek a munkálatok időjárásfüggők. A cél, hogy minél hamarabb átadhassák a két játszóteret, de a sietség nem mehet a minőség rovására.

2019. február 21. csütörtök, 10:48

Útlezárás lesz a Patkóban

Szombaton, február 23-án, a hónap utolsó szombatján tartják Székelyudvarhelyen a Hagyományos Helyi Termékek Vásárát. A Márton Áron téri esemény előkészületei már pénteken elkezdődnek, így a helyszínt február 22-én, pénteken, reggel 9 órától, szombaton, február 23-án 19 óráig lezárják. Minden irányból tilos lesz behajtani a Patkóba.

Március 4. és 22. között zajlik az elemi osztályokba való beiratkozás első szakasza – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ecaterina Andronescu tanügyminiszter. Az elemi osztályokba való beiratkozás módszertana nem változik jelentősen az előző tanévben alkalmazotthoz képest. Az előkészítő osztályba azokat a gyermekeket lehet beíratni, akik 2019. augusztus 31-ével bezárólag betöltik 6.-ik életévüket. A szülők igénylésére a 6. életévüket 2019. szeptember elseje és december 31-e között betöltő gyerekeket is be lehet íratni előkészítő osztályba, amennyiben az úgynevezett pszichoszomatikus felmérés során iskolaéretteknek nyilvánítják őket. A második beiratkozási szakasz április 2-án kezdődik és 8-áig tart.

A családon belüli erőszak áldozatai egy ingyenesen hívható, úgynevezett zöld számon kérhetnek segítséget a hatóságoktól. Ennek tudatosítására kidolgoztak egy törvénymódosító javaslatot, amelyről kedvezően döntött hétfőn a szenátus – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Amennyiben a televízió- és rádióműsorban családon belüli erőszakkal kapcsolatos témát érintenek, szerepelnie kell az ingyenesen hívható 0800 500 333-as számnak, ez minden médiaorgánumra érvényes. „Fontos, hogy az érintettek tudják hova fordulhatnak segítségért, tanácsadásért, illetve tudjanak erről a segélykérő vonalról, amely a nap bármely szakaszában hívható." – mondta. Az intézkedés része az RMDSZ Nőszervezete által kezdeményezett NEEEM kampánynak. A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

1. oldal / 1506
Ma 2019. december 07., szombat, Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.

Hozzászólások