Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Kivontak a forgalomból egy népszerű köptető gyógyszert, amelyet gyerekek számára Romániában is gyakran felírnak. A francia gyógyszerügynökség döntése értelmében leveszik a gyógyszertárak polcairól a Romániában Eurespal néven forgalmazott Pneumorelt, annak egyik hatóanyaga, a fenspirid ugyanis az elmúlt években végzett vizsgálatok szerint szívritmuszavarokat okozhat. Franciaországban a gyógyszer minden formáját, a tablettákat és a köptetőszirupokat egyaránt kivonták a forgalomból, és felkérték az orvosokat, hogy többé ne írják fel őket. A francia hatóságok emellett tájékoztatták az illetékes európai fórumokat, amelyek szintén vizsgálatot indítanak, hogy az egész kontinensre vonatkozó egységes ajánlást fogalmazzanak meg. A román országos gyógyszerügynökség közölte: jóváhagyta a gyógyszer kivonását a forgalomból.

2019. február 12. kedd, 14:21

Újabb álorvost lepleztek le

Újabb álorvost lepleztek le. Miután országos botrányt kavart egy nyolcosztályos olasz parkolóőr leleplezése, aki közel egy évig plasztikai sebésznek adta ki magát, és menő bukaresti klinikákon operált, most egy állami egészségügyi intézményben bukkantak álorvosra. A Libertatea bukaresti bulvárlap a Bukarestben működő Ilfov megyei kórház egyik rezidenséről írta meg, hogy az valójában nem hogy nem rendelkezik orvosi végzettséggel, de valószínűleg még érettségije sincs. A lap szerint a szülészet-nőgyógyászati osztályon dolgozó, 30 éves nő rezidens orvosként mutatkozik be. A lap kérésére azt állította: nem orvosként dolgozik, csupán „önkéntesként", és nem végez orvosi tevékenységet, de több páciens is azt mondta: a császármetszés után ő varrta össze őket. Egy ilyen esetről filmfelvétel is készült.

Megkezdte a mozgósítást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a március 10-i Székely Szabadság Napjára: a székelyek autonómiaigényének ismételt kinyilvánítása mellett ezúttal arra is felhívnák a figyelmet, hogy hiteltelen Románia soros uniós elnökségének jelmondata, miszerint a kohézió közös európai érték. Az SZNT közleményében azzal támasztja ezt alá, hogy az elmúlt 12 év során Székelyföld megtapasztalta az Európai Unió kohéziós politikájának kudarcát, hiszen míg a régió román többségű megyéi fejlődtek, addig Székelyföld gazdaságilag lemaradt, immár uniós eszközökkel is folytatódott a régió elszegényítése. A március 10-én, 16 órától esedékes megmozdulásra idén is autóbuszok indulnának Marosvásárhelyre, ahol a postaréti megemlékezés után, a hagyománynak megfelelően a város főterére, a kormányhivatal elé vonulnának a résztvevők. Az SZNT kéri, hogy valamennyi párt, civil szervezet és a történelmi egyházak is vegyenek részt az előkészületekben és a mozgósításban.

2019. február 12. kedd, 14:19

A borravaló szabályozását kérik

A borravaló szabályozását kérte a kormánytól a hotelek és éttermek munkáltatóinak szakmai szervezete, a HORA. Dragoș Petrescu elnök úgy véli, ezzel nemcsak az állam járna jól, hanem az alkalmazottak és munkáltató is. Az alkalmazottnak nagyobb lenne a hivatalos jövedelme, ha legális keretet teremtenének a borravalónak, több folyna be az államkasszába, és bár a munkáltató nem látna pénzt a borravalóból, ám nyerne abból, hogy az alkalmazott motivált – sorolta az előnyöket a HORA elnöke. Javaslata szerint a borravalóból származó jövedelemre csak a 10%-os jövedelemadót kellene felszámolni, így például egy munkanap végén a munkáltató egy száz lejes borravalóból csak tíz lejt tartana vissza a jövedelemadóra, a többit az alkalmazott kapná meg.

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a székelyudvarhelyi kórházban . A felső légúti megbetegedések gyakorisága miatt már egyáltalán nem engedik be a látogatókat a székelyudvarhelyi kórházba- közölte a Székelyhonnal Lukács Antal, a kórház főigazgatója. A teljes látogatási tilalmat a megyei népegészségügyi igazgatóság javaslatára vezette be a kórház, az intézkedés meghatározatlan ideig marad érvényben, enyhíteni vagy feloldani is a népegészségügyi igazgatóság javaslatára fogják majd, amikor az intézmény a légúti megbetegedések száma alapján ezt már indokoltnak tartja. A székelyudvarhelyi kórház mellett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is tart a látogatási tilalom.

2. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások