Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2018. december 05. szerda, 14:22

Két földrengés volt

A Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengést mértek szerdán hajnali 2 óra 17 perckor Vrancea megyében. Az országos földfizikai intézet szerint a földrengés 109 kilométeres mélységben következett be Odobeşti közelében. Reggel 7 óra 33 perckor Buzău megyében is földrengés volt, Nehoiu, Bodzaforduló és Kovászna települések is közel voltak a Richter-skála szerinti 3,8-as, 148 km-es mélységben keletkezett földmozgáshoz. Novemberben összesen 29 földrengést észleltek Románia területén, a legnagyobb erősségű 3,7-es volt.

Tízéves gyermeken hajtottak végre szívátültetést Marosvásárhelyen tegnap. A szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben egy tízéves gyermek kapott új szívet. Ez volt idén a hatodik szívátültetés az intézetnél, és a második, amelyet gyermeken végeznek. A donor egy nyolcéves, nagyváradi kislány volt, aki közúti baleset után került az agyhalál állapotába, a szívet egy tízéves, Tulcea megyei kisfiú kapta, aki előrehaladott szívelégtelenségben szenvedett, és három éve szerepel a transzplantációs várólistán. A szervet Nagyváradról helikopterrel szállították Marosvásárhelyre, a műtét öt és fél órán át tartott.

Nelu Stanceát nevezték ki a Dévai Autobergamo teremlabdarúgó csapatának vezetőedzőjévé. A dévai együttes ugyanis néhány hete megvált a spanyol Luis Fonseca Cilleros edzőtől, Stancea január elsejétől veszi át a csapat irányítását. A naptéri év utolsó fordulóját e hét végén és a következő elején rendezik, a bajnok Temesvári Informatica elleni, hétfő esti idegenbeli találkozón még az ideiglenes edző, Adrian Moț fog ülni a dévaiak kispadján. Az FK Székelyudvarhely utolsó az év utolsó találkozóját kedden, december 11-én játssza a Bukovina Vicov otthonában.

2018. december 05. szerda, 14:10

Új vasúti menetrend lép érvénybe

Új vasúti menetrend lesz érvényes december 9-étől, amely jövő december 14-éig marad érvényben. A Román Vasúttársaság személyszállító vállalata arról tájékoztat, hogy az újonnan bevezetett nemzetközi járatok között található a Kolozsvár-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Transilvania EuroCity. Bukarestből közvetlenül Budapestre lehet jutni Craiova, Temesvár, Arad és Kürtös érintésével, a Bukarest és Bécs között közlekedő Dacia vonat ismét Segesváron keresztül halad majd. Módosítják az útirányát a Brassó és Budapest közötti Hargita járatnak, ez a vonak december 9. után Marosvásárhely érintése nélkül halad.

A Székelyek Világszövetsége esszépályázatot hirdet nem kizárólag, de főként székelyföldi középiskolás diákok részére ''Miért vallom székelynek magam?'' címmel. A pályázat nem titkolt célja erősíteni a fiatalokban a székely nemzeti identitást, közelebb hozni múltunk megismeréséhez, jelenünk megértéséhez és megmaradásunk szükségességéhez. A pályázatra 9-12. osztályos líceumi, gimnáziumi, illetve szakközépiskolai tanulók jelentkezését várják, elsősorban Maros, Hargita és Kovászna megyékből. A pályázatok benyújtási határideje 2019 február 15., további részletek, információk a szekelyekvilagszovetsege.com honlapon.

2. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások