Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Az influenza és más légúti megbetegedések elleni óvintézkedésként korlátozzák továbbra is a beteglátogatást a kórházakban. A január közepén elrendelt szigorítás a megyében regisztrált légúti megbetegedések száma miatt vált szükségessé, a székelyudvarhelyi kórházban is most már több influenzás beteget is kezelnek, de nem nőtt számottevően a megbetegedések száma- közölte Lukács Antal a kórház főigazgatója. Az óvintézkedés ideje alatt a hivatalos látogatási időn túl nem engedik be a hozzátartozókat a kórházba, az egyénenkénti látogatási idő is lerövidült 5 percre, és a betegek csak 1 látogatót fogadhatnak. A látogatóknak kötelező az egészségügyi maszk viselése és a kézmosás is kórterembe lépés előtt. A beteglátogatási korlátozást a légúti fertőzések számának függvényében tartják fenn vagy oldják majd fel.

Inkubátort és újraélesztő-berendezést vásároltak a székelyudvarhelyi kórház újszülött osztályának a "Túl korán érkeztem, segíts rajtam!" elnevezésű kampányban összegyűlt adományból. Az újszülött osztályon már elkezdett gyűjtést karolta fel tavaly a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány: 8 településen 53 adománygyűjtő dobozt helyeztek ki, továbbá népszerűsítő kampányt folytattak a Facebookon. A kampány futamideje alatt 41 606 lej gyűlt össze, örvendetes, hogy az összeg több mint fele magánszemélyektől érkezett – mondta a Székelyhonnak az akció kapcsán Csáki Rózália, az SZKA ügyvezetője. "Minden olyan felszerelésre szükség van, amely a mi munkánkat megkönnyíti, és az újszülötteken is segít. Ezért volt nagy szükség az inkubátorra, és az újraélesztő készülékre is. Ez utóbbi eddig nem is volt az osztályon, a berendezés olyankor lesz nagy segítségünkre, amikor a Marosvásárhelyre való átszállításig, sokszor akár órákon át lélegeztetni kell az újszülötteket" – mondta Kiss Szende, a székelyudvarhelyi kórház újszülött osztályának gyermekgyógyásza.

Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság a csíkszeredai megyeházán. Közleményükben tudatják, hogy örömmel vették tudomásul a Szentszék közleményét, miszerint Ferenc pápa Romániába tervezett apostoli útján ellátogat Csíksomlyóra, a Székelyföld és a térség legnépszerűbb Mária zarándokhelyére. Ez a hír egyben lázas készülődést eredményezett. Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek létrehozta a logisztikai, a liturgikus és a sajtóbizottságot. Ezek a bizottságok azóta készülnek, dolgoznak, egyeztetnek, hogy a pápalátogatás sikeres legyen. A sajtóközleményből az is kiderül , hogy a pápalátogatás ideiglenes programjának részleteit nem közölhetik mindaddig, amíg a Szentszék a végleges programot nem közli. Annyit azonban elmondthattak, hogy Ferenc pápa június 1-jén érkezik Csíksomlyóra, és mintegy 5 órát tartózkodik az itt összegyűlt zarándokok körében. 

2019. február 08. péntek, 14:05

Bővült a turisztikai applikáció kínálata

A Visit Harghita telefonos alkalmazást decemberi bemutatása óta már több ezren használják és a turisztikai applikáció kínálata folyamatosan bővül. Az egész megyére kiterjedő alkalmazás széles körű információt nyújt a szálláshelyekről és gasztronómiáról, szabadidős lehetőségekről, eseményekről, valamint különböző turisztikai szolgáltatásokról. Az elmúlt napokban egy új szolgáltatással bővült a felület: a megye tizenhárom sípályáját követhetjük webkamerán keresztül az alkalmazáson, így valós időben tájékozódhatunk a pályaviszonyokról, az esetleges tömegről, megkönnyítve a választást. A sízés szerelmesei számos pályán hódolhatnak szenvedélyüknek, legyenek akár kezdők, akár haladók. A Visit Harghita alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store-ból, valamint a Google Play áruházból. A projekt célja, hogy a megye turisztikai kínálatának egy helyen való megjelenítésével megkönnyítse a turizmus fejlődését.

2019. február 07. csütörtök, 13:10

Újdonság az adóosztályról

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal adóosztálya idéntől -újdonságként- személyre szóló kiértesítést juttat el postán az adóköteles városlakóknak, így senkinek nem szükséges személyesen befáradni a polgármesteri hivatal adóosztályára ahhoz, hogy megtudja, mennyi az idei évben befizetendő adója. A kiértesítés kézbesítése a következő napokban várható. Az adókivetés melletti postai küldemény tartalmazza a törvény által szabályozott polgármesteri levelet, valamint a fizetési értesítőt is. Ez alapján otthonról is kifizethető az adó banki átutalással vagy a www.ghiseul.ro weboldalon bankkártyával. Mivel a levelekben az év eleji állapot lesz látható, ezért ha időközben már valaki kifizette az adóját, akkor nincs további kifizetési kötelezettsége, viszont mindenki leellenőrizheti, hogy milyen ház, terület vagy autó szerepel a nevén az adóosztály nyilvántartása szerint. Amennyiben valamilyen dokumentumot még le kell tennie valakinek, azt így megteheti az első kifizetési határidő előtt, ami 2019.március 31. Felhívják a székelyudvarhelyiek figyelmét, hogy az adóosztályon igényelhető otthoni hozzáférés is az adók és adózandó javak megtekintésére, így bármikor követhető az adóosztály munkája.

3. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások