Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

A tavalyi év tevékenységi és költségvetési beszámolójának elfogadása mellett a korábbi programok folytatásáról, az idei év prioritásairól és tagfelvételről is döntöttek Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének februári 14-i, csütörtöki közgyűlésén, amelyet Bőjte Csongor Ernő csíkdánfalvi polgármester, a vidékfejlesztési egyesület elnöke vezetett le. A 2018-as megvalósításokat és a 2019-es költségvetési tervet Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója ismertette jelezve, hogy a jövő héten meghirdetik a pályázatokat. A megyeháza márványtermében jelen lévő tagok megszavazták a Kiskertész program folytatását, az állattenyésztő-, gyümölcs- és zöldségtermesztő-, valamint szakmai szervezeteknek szóló pályázatok kiírását, a helyi és hagyományos termékek népszerűsítését, a vadkárok megelőzésének segítését, a kiállítások támogatását. Mindezeken kívül pedig nemzetközi versenyeken való megmutatkozási lehetőséget biztosítanak Székely termék védjeggyel rendelkező sajtkészítők számára– közli a megyei tanács sajtószolgálata.

Közzétette az oktatási minisztérium a 2019-2020-as tanév rendjéről szóló rendelet tervezetet. A tervezet szerint a következő iskolai év 2019. szeptember 16-án kezdődik, 2020. június 19-én ér véget, és összesen 35 tanítási hétből áll. A tanévet egy 14 és egy 21 tanítási hétből álló szemeszterre osztják. Az első félév 2019. szeptember 16-tól december 20-ig tart. A második félév 2020. január 13-tól június 19-ig tart. A tanév rendjét csütörtökön egyezteti a minisztérium a szülőket, diákokat és pedagógusokat tömörítő Társadalmi Párbeszéd Bizottsággal.

2019. február 14. csütörtök, 12:58

Rendkívüli tanácsülés Székelyudvarhelyen

Rendkívüli tanácsülést tartott ma délelőtt Székelyudvarhely Megyei Jogú Város önkormányzata. A soron kívüli tanácskozásra Gálfi Árpád polgármester olyan tervezeteket terjesztett elő, amely esetében késő lett volna megvárni az e hónap végi rendes tanácsülést. Többek között az erdészet által, február 28-án tartandó árveréshez a tanácsosi testület el kellett, hogy fogadja az értékesítésre szánt faanyag kiindulási árverési árát, mivel tavaly óta jelentősen csökkent a fa eladási ára. A tanácsosok egyöntetűen megszavazták a határozatot. Következett a Székelytámadt vár felújítását célzó pályázat önrészének kiszámolására vonatkozó javítások elfogadása. A 28 csereháti új ifjúsági lakásra vonatkozó projekttel kapcsolatos minisztériumi javítások is napirendre kerültek. A beruházás nevére vonatkozó formai javítást az önkormányzati testület egyhangúan fogadta el –tudatta Zörgő Noémi, a hivatal sajtószóvivője.

2019. február 14. csütörtök, 12:55

Képzés indul néptáncosoknak

Az erdélyi néptáncművészeti és néptánc-pedagógiai oktatás felkarolását célozza meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara: az intézmény 2019 őszén egy alapképzést tervez indítani az érdeklődők számára. A képzés együttműködésben jön létre két neves budapesti intézménnyel, a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a Hagyományok Házával, akikkel partnerségben egy speciális képzés is indul a már alkalmazásban levő hivatásos táncosok számára – jelentették be szerdán Kolozsváron. Az egyetem kolozsvári karának közleménye rámutat: Romániában 5 hivatásos magyar néptáncegyüttes működik, ezért nagyon fontos a megfelelően képzett táncosutánpótlás, ráadásul az iskolákban zajló táncoktatásban is folyamatosan szükség van a szakképzett táncpedagógusokra.

2019. február 14. csütörtök, 12:54

Tanulmány készül a Hargita megyei lovaséletről

Számba veszik a Hargita megyei lovas sportban vagy lovas turizmusban tevékenykedő cégeket, egyesületeket, magánszemélyeket. A tanulmány célja átfogó képet kapni mindazokról, akik ezen a területen tevékenykednek. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség célja ugyanakkor beazonosítani azokat a szervezeteket, cégeket, magánszemélyeket, amelyek/akik érdekeltek lehetnek az ügynökség által felkutatott pályázati lehetőségek iránt. A tanulmány készítői várják ugyanakkor azon vendéglátóipari egységek jelentkezését is, akik tevékenységi körük bővítését tervezik és hajlandóak lennének lovas tevékenységeket is létrehozni, amennyiben pályázati forrásokhoz jutnának. A tanulmány ötlete annak nyomán született, hogy az elmúlt években egyre többen kaptak kedvet a lótartáshoz, a lovas sportokhoz. Cél: erősíteni a lovas turizmust és a lovas sportokat- írja közleményben a megyei tanács sajtószolgálata.

3. oldal / 1506
Ma 2019. szeptember 21., szombat, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Hozzászólások