Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

2,282 millió lejjel egészítette ki Hargita Megye Tanácsa az alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság idei költségvetését a december 3-án, hétfőn délután megtartott rendkívüli ülésen a megyeháza márványtermében. - Az újabb költségvetés módosításra azért volt szükség, hogy a gyermekvédelmi és szociális hálózatunk ne maradjon forrás nélkül. Sajnos a kormány még nem teljesítette a korábban tett ígéretét, ezért vált szükségszerűvé, hogy rendkívüli tanácsülést hívjunk össze és módosítsuk a költségvetést – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetőtanácsa is gyűlést tartott, ahol az eszközvásárlás is napirendre került. Lőkös Barna Csaba osztályvezető főorvos felszólalt a tanácsülésen, kérve a testületet, hogy költségvetés kiegészítéssel tegye lehetővé egy nagyon modern laparoszkóp beszerzését, amely lerövidítené a felépülés időtartamát.

2018. december 04. kedd, 09:01

Itthon is van jövő- gazdasági konferencia

Itthon is van jövő – minden, ami Start-Up Nation címmel szervezett gazdasági konferenciát december 3-án a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. Cilip Árpád, az ügynökség igazgatója kifejtette, a Start-Up Nation egy Európa szinten is egyedülálló lehetőség a friss vállalkozók számára, ezért is tartották fontosnak, hogy a Hargita megyei fiatalok is széleskörű tájékoztatásban részesüljenek a pályázatot illetően. – Nem titkolt célunk a megye fiatalságának vállalkozó szellemének növelése és ennek érdekében igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni – mondta az igazgató.

2018. december 03. hétfő, 13:08

Kezdetét vette az adventi időszak

Meggyújtották az első gyertyát Székelyudvarhelyen az adventi koszorún vasárnap délután. Kezdetét vette az adventi időszak városunkban is. December 2-án ft. Mátyás Károly római katolikus főesperes, Nyisztor Ilona népdalénekes és a művészeti iskola IV. A. osztálya közreműködésével gyújtották meg az első gyertyát. December 9-én nt. Simó Sándor unitárius esperes és a szászrégeni Sófár református zenekar közreműködésében a második gyertyát gyújtják meg. Négy héten keresztül minden vasárnap 17 órától kezdődően lehetünk a közös gyertyagyújtásnak részesei a Márton Áron-téren.

2018. december 03. hétfő, 13:07

Csökkenthetik a büntetőpont értékét

A büntetőpont jelentős lecsökkentését indítványozó törvénytervezetet iktattak a szenátusban. Mint ismert, a közlekedési kihágások bírságolásakor használt büntetőpont értéke a mindenkori bruttó minimálbér 10 százaléka. Az összegnek így elvileg 190 lejnek kellene lennie, de a kormány egy sürgősségi rendelettel 145 lejben rögzítette. Ekkora marad egyébként a büntetőpont értéke jövőre is, függetlenül az újabb minimálbéremeléstől. A KRESZ-módosító tervezet szerint a büntetőpont értékét ezentúl nem a minimálbér, hanem az úgynevezett szociális referenciamutató (ISR) alapján számolnák ki. Jelenleg ennek értéke 500 lej, a büntetőpont pedig ennek a 20%-a, azaz 100 lej lenne. A tervezetet előbb a szenátus, majd a képviselőház vitatja meg.

Bírálatok középpontjába került a Romániát reklámozó négyperces film, amelyet a bukaresti kormány készíttetett az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumára. A kisfilmet Gyulafehérváron, a kabinet csütörtöki kihelyezett ülésén vetítették le először, és azóta szolgáltat élcelődési témát a romániai sajtónak. A kisfilm sokak szerint a Ceausescu-diktatúra propagandafilmjeinek pátoszos stílusát idézve dicséri Romániát, az ország nevezetességeit, nagy eredményeit, neves személyiségeit. A kritikus sajtó azonban a szöveg megannyi valótlan állítását, pontatlanságát kiszúrta, és azt is felfedezte, hogy a Románia nagyszerűségét bemutató képsorok némelyikét Oroszországban, illetve Norvégiában filmezték.

3. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások