Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. február 07. csütörtök, 13:06

Történelmi pillanatnak leszünk hamarosan szemtanúi

Ferenc pápa erdélyi látogatásáról várhatóan húsvét előtt tudunk meg konkrét részleteket – közölte a Krónikának adott interjúban Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, aki szerint az előkészületek zajlanak, ám a szentatya biztonsága érdekében ezek az információk nem publikusak. Történelmi pillanatnak leszünk hamarosan szemtanúi, az erdélyi katolikusok régi álma válik valóra azzal, hogy május 31. és június 2. közötti romániai látogatása keretében Ferenc pápa Csíksomlyót is felkeresi. Bővebb részleteket csak akkor lehet megtudni és közölni, amikor a Szentszék előreláthatólag másfél hónappal a látogatás előtt – tehát április közepén, még húsvét előtt – közölni fogja a részleteket. Vagyis azt, hogy melyik nap hova megy a szentatya, hol mutat be szentmiseáldozatot. Addig is készüljünk, és imádkozzuk a pápalátogatásra javasolt közösségi imát – tanácsolja a gyulafehérvári érsek.

Naponta 140-en, évente közel 51 ezren halnak meg Romániában előrehaladott daganatos megbetegedések következtében. Tavaly 83 ezer 461 új beteget diagnosztizáltak, de mivel Románia még mindig nem vezet naprakész nyilvántartást a rákbetegeiről, ez a szám csak becsült érték, mely a temesvári és a kolozsvári regionális statisztikákon alapszik. A Főtér.ro cikke szerint a leggyakoribb a tüdőrák, a mellrák, a prosztatarák, a húgyhólyagrák és az emésztőszervi rák. Romániában a legmagasabb a rák miatti elhalálozás az Európai Unió tagországai közül.

2019. február 06. szerda, 15:10

Panaszt tettek Dan Tanasă ellen

Bűnügyi panaszt emelt Dan Tanasă és a közösségi médiában vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával a Magyar Polgári Párt. A beadvánnyal a Magyar Polgári Párt azt kívánja elérni, hogy az illetékes román hatóságok akadályozzák meg Dan Tanasă, illetve az említett civil fórum gyűlöletkeltő és tevékenységét, a vétkeseket pedig vonják felelősségre. A Magyar Polgári Párt ugyanakkor aláírásgyűjtésbe is kezd.

2019. február 06. szerda, 15:09

Otthon játszik Csíkszereda és Szentgyörgy

A Román Labdarúgó-szövetség közzétette a Román Kupa negyeddöntőinek időpontjait. A harmadosztályos FK Csíkszereda február 28-án este nyolc órakor fogadja a címvédő CS U Craiovát, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–Kolozsvári CFR öszecsapást egy nappal korábban, február 27-én ugyancsak este nyolc órától rendezik Sepsiszentgyörgyön.

2019. február 06. szerda, 15:08

Vasárnap játszik az FK

A futsal Román Kupa nyolcaddöntőit rendezik a hét végén, csíkiak és a gyergyóiak szombaton játszanak, az udvarhelyiek pedig vasárnap. Szombaton 17 órától a Csíkszeredai Imperial Wet a Temesvári Informaticát, 18 órától a Gyergyószentmiklósi Inter Gyergyó Gloria Buzău;t fogadja. Az FK Székelyudvarhely vasárnap, február 10-én 15 órától a Bukovina Vicov otthonában lép pályára. Ezeken a mérkőzéseken a továbbjutás egy meccsen dől el. Az FK Székelyudvarhely ificsapata a nyolcaddöntőben a Kolozsvári Clujana ellen az odavágót a városi sportcsarnokban játssza február 8-án, pénteken este negyed héttől, a visszavágó egy hét múlva lesz.

4. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások