Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. február 13. szerda, 15:28

Kövesit támogatja a Néppárt

Az Európai Néppárt támogatja Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyész európai főügyésszé való kinevezését. Az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt elnöke azt nyilatkozta, hogy az európai főügyész kiválasztásakor a szakmai szempontoknak kell érvényesülniük és nem a politikai véleményeknek. Laura Coduța Kövesi egykori DNA-főügyész neve első helyen szerepel azon a szűkített listán, amely az Európai Ügyészség főügyészi tisztégére esélyes három jelölt nevét tartalmazza. Az intézmény várhatóan 2020-ban kezdi el tevékenységét.

2019. február 13. szerda, 15:26

Új vezetőedzője van a Vasas Feminának

Kinevezték a Vasas Femina női labdarúgócsapatának új vezetőedzőjét. A román női labdarúgó-válogatott jelenlegi másodedzője, a brassói Andrási Alexandru Csaba fogja iránytani az együttest. Andrásinak 5 hónap plusz egy évre szól a megbizatása, az eddigi vezetőedző, Székely János másodedzőként segíti a munkáját. A tegnapi sajtótájékoztatón László Béla klubelnök elmondta, hogy nyolcvan sportolójuk van, akik kilenc versenykiírásban szerepelnek, tizenkét lány tagja a különböző korosztályos válogatottaknak. A Pro Licences edzőként dolgozó Andrási, aki játékosként az FC Brassóban, a Steauában, a Rapidban és a magyarországi Vácon is szerepelt, elmondta, hogy a bajnokságban a második hely megszerzése a céljuk, míg a Román Kupában döntőt akarnak játszani.

2019. február 13. szerda, 15:25

Nőtt az infláció

Januárban 3,32 százalék volt a inflációs ráta, ez a decemberben mért 3,27 százalékhoz képest növekedést jelent. Az országos statisztikai intézet adatai szerint leginkább az élelmiszerek drágultak 3,77 százalékkal, a nem élelmiszerek pedig 3,29 százalékkal kerültek többe. A Nemzeti Bank a héten enyhén emelte az idei inflációs előrejelzését, erre az évre 3,1 százalékos inflációval számolnak, miután korábban 3,2 százalék fogyasztói árnövekedést valószínűsítettek.

Készítik Székelyföld boldogságtérképét. Magyarország boldogságtérképét 2016-ban és 2018-ban is elkészítette az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja, a budapesti tanintézet pedig idén a Sapientia egyetemmel közösen felmérné a székelyföldiek lelkiállapotát is. Jelenleg az adatgyűjtés zajlik, most az a legfontosabb, hogy minél többen töltsék ki a boldogsag.siculorum.ro honlapon található kérdőívet, hogy mérvadó képet kaphassanak Székelyföldről. Az adatgyűjtés egész februárban tart, utána következik az eredmények értékelése és összehasonlítása, hogy március 20-án, a boldogság világnapján ismertetni tudják ezeket. Krizbai Tímea kutatásvezető a Székelyhon kérdésére elmondta, nincsenek előzetes elképzelései a kutatással kapcsolatban, annyit tud, hogy a magyarok a különböző Happy Planet Indexeken hátul kullognak, Románia valamivel előrébb áll ezeken a listákon.

Kivontak a forgalomból egy népszerű köptető gyógyszert, amelyet gyerekek számára Romániában is gyakran felírnak. A francia gyógyszerügynökség döntése értelmében leveszik a gyógyszertárak polcairól a Romániában Eurespal néven forgalmazott Pneumorelt, annak egyik hatóanyaga, a fenspirid ugyanis az elmúlt években végzett vizsgálatok szerint szívritmuszavarokat okozhat. Franciaországban a gyógyszer minden formáját, a tablettákat és a köptetőszirupokat egyaránt kivonták a forgalomból, és felkérték az orvosokat, hogy többé ne írják fel őket. A francia hatóságok emellett tájékoztatták az illetékes európai fórumokat, amelyek szintén vizsgálatot indítanak, hogy az egész kontinensre vonatkozó egységes ajánlást fogalmazzanak meg. A román országos gyógyszerügynökség közölte: jóváhagyta a gyógyszer kivonását a forgalomból.

4. oldal / 1506
Ma 2019. szeptember 21., szombat, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Hozzászólások