Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Áprilisban indított el az SZKA a Túl korán érkeztem... segíts rajtam! nevű adománygyűjtő kampányt együttműködve az Udvarhelyszéki Anyák Közösségével, azzal a céllal, hogy a túl korán érkező (és nemcsak) babák számára tudjanak minél jobb lehetőséget biztosítani az életben maradáshoz itthon, Udvarhelyszéken. Ezért olyan minőségi technológiával rendelkező eszközök beszerzését tűzték ki célul, mint a mobil inkubátor, speciális monitor, hallásvizsgáló készülék vagy a légzés-segítő készülék. Többféle lehetőséget is teremtettek arra, hogy a támogatni vágyók hozzá tudjanak járulni ehhez a célhoz. Az udvarhelyszéki közösség 34.000 lejt adományozott a gyermekmentő szolgálat fejlesztése érdekében. Az udvarhelyi kórház újszülött osztályán dolgozó doktornőkkel való egyeztetések során az a döntés született, hogy ebből az összegből egy inkubátort vásárolnak az újszülött osztály számára. Körülbelül 6-8 hét alatt vállalja a beszállító az eszköz beszerzését és felszerelését, így a közösségi összefogás eredményeképpen az újévet új reményekkel kezdhetik az édesanyák és újszülött gyermekeik.

2018. november 27. kedd, 14:17

CSEMETÉK A CSEMETÉKNEK

Gyümölcsfákat kapnak az udvarhelyi ovik. Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) tavaly novemberben ünnepelte 25. évfordulóját, ennek része volt az is, hogy székelyudvarhelyi középiskoláknál ültettek gyümölcsfákat. A hagyományt folytatandó, idén az óvodák gazdagodnak eredeti székely gyümölcsfa csemetékkel. A faültetési akcióban a Ficánka és a Kipi Kopi óvoda két helyszínnel, valamint a Zsibongó, Villanytelepi, Csillagvár ovik és a Városi Bölcsőde vesznek részt. Ide kerülnek ki alma, körte, meggy, cseresznye, szilva, őszibarack, sárgabarack, szelídgesztenye, madárbirs csemeték a befogadóképességnek megfelelően. Nyolc helyszínen összesen mintegy 80 darab. A munkálatokat a polgármesteri hivatal szociális munkásai is segítik.

Megkezdték a karácsonyi díszek felszerelését Székelyudvarhelyen. A polgármesteri hivatal a munkálatokkal az EDA Elekes Kft-t bízta meg, akik előbb a központot díszítik fel, majd sorban a lakónegyedek következnek. Minden városrészt igyekeznek ellátni egységesen az ünnepi kivilágítással. A szokásokhoz híven adventi koszorú is kerül a Márton Áron térre, ennek első gyertyáját a most következő vasárnap gyújtják meg és az addig felszerelt ünnepi fények is már dec. 2-án kigyúlnak és egészen Vízkeresztig díszítik a várost.

2018. november 27. kedd, 14:15

Nőtt az útfeltörések száma

Városszerte nőtt az útfeltörések száma. Székelyudvarhelyen a több mint 40 éves vízvezetékek gyakorta meghibásodnak és az E.On gázszolgáltató is egyre több helyszínen dolgozik. A szakemberek új műszerrel dolgoznak, amely sokkal több gázszivárgást kimutat, ezért szaporodtak meg a javítási munkálatok és emiatt jelentek meg újabb gödrök a Csere utcában, a Győzelem utcában, a Bethlenfalvi úton és az Imecs László utcában is. Itt egyszerre több szivárgást is észleltek, ezért kellett több helyen feltörni az útburkolatot. A kivitelező megígérte, hogy a hiba elhárítása után hamarosan megoldják a helyreállítást is.

Olyan nagy az igény az idősek részéről a számítógép-kezelői tanfolyamra Székelyudvarhelyen, hogy alig fejeződött be a Diakónia Keresztyén Alapítvány idei képzése, máris többen jelezték, csatlakoznak a jövő évihez. A Székelyudvarhelyen élő idősek nagy százalékának külföldön élnek a gyermekei, unokái, rokonai, és a kapcsolattartás szempontjából egyre nagyobb igény van az internet használatának megismerésére, a kommunikációs lehetőségek elsajátítására –mondta Papp Csilla, a Diakónia Keresztyén Alapítvány udvarhelyi fiókvezetője. A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium informatika termében zajló tanfolyamokat huszonhat órásra tervezik, ám ha nem sikerül ennyi idő alatt elsajátítani a legalapvetőbb tudnivalókat, akkor meghosszabbítják a programot. Idén a legfiatalabb részvevő 63 éves volt.

4. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások