Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. február 04. hétfő, 12:56

Nagy gond a pénztelenség

A pénztelenség a legnagyobb gond Romániában- írja a Főtér.ro portál. A megélhetési gondok és a pénznek a hiánya foglalkoztatja leginkább Románia lakosságát 2019-ben, derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet év elején végzett felméréséből. A kutatásból kiderül: a lakosság 30%-ának az életére nyomja rá a bélyegét a szegénység, az anyagi biztonság hiánya. Újabb 12-12% az egészségi állapota, illetve az ország politikai helyzete miatt aggódik. 10 lakosból 6 gondolja azt, hogy a pénz nagyon fontos a mindennapi élethez, ez a vélekedés a különböző társadalmi osztályok tagjainál egyformán jelen van. Csak 13% vallja azt, hogy a rendelkezésére álló pénz elég a mindennapi élethez, a lakosság 17%-a ennek ellenkezőjét gondolja, míg 36% úgy nyilatkozott, hogy épp csak futja a mindennapi betevőre. A kutatás január 7-10. között készült, egy olyan időszakban, amikor az állami költségvetés hiánya és a kormány által beharangozott adópolitikai módosítások uralták a közbeszédet.

A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház környékén bóklászott vasárnap este egy nagytestű medve – adta hírül Facebook-oldalán közzétett videójában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A pár másodperces videóhoz fűzött kommentárból kiderül, a hatóságokat is értesítették a 112-es sürgősségi hívószámon keresztül, melynek nyomán csendőrök szálltak ki a helyszínre. "Egy közel 500 kg-osra becsült nagy medve ma este fél órán keresztül le-fel járt a kertünk mellett (a megyei kórház szomszédságában), próbált átjutni hozzánk. Hiába kapcsoltam fényeket, kiabáltam, nem sikerült elijesztenem. Hívtuk a 112-t, és kiszálltak a helyszínre a csendőrök. Ez már a sokadik alkalom, többször kértük, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket, mind ez idáig nem történt meg!"-írja a tanácselnök.

2019. február 04. hétfő, 12:54

Megváltoztatnák a tanév szerkezetét

Lerövidítené a vakációk időtartamát és megváltoztatná a tanév szerkezetét Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, aki szerint túl hosszú a karácsonyi szünet és túl felszabdalt a tanév: a diákok januárban vissza sem rázódnak a tanulásba, máris újabb vakáció jön. A tanév szerkezetének átalakításáról szóló javaslat közvitán van, miután több szülő is jelezte, hogy a gyerekeknek túl sok a vakációjuk. Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő a Székelyhonnnak úgy fogalmazott, hogy a tanév átszervezését jól meg kell gondolni, elemezni az előnyeit, hátrányait, és aszerint dönteni. A Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíky Csengele szerint nem az a jó megoldás, hogy a vakációkat csökkentjük vagy ide-oda tologatjuk, hanem a teljes oktatási rendszert kell megváltoztatni, ami hosszú előkészületet és rengeteg szakmai vitát igényel.

2019. február 01. péntek, 12:04

A legnagyobb székelyre emlékeznek vasárnap

Február 3-án, vasárnap délben 12,00 órától Székelyudvarhely központjában, a Városháza téren, a legnagyobb székely születésének 190-ik évfordulójára emlékezünk- írja bejegyzésében a közösségi oldalon Gálfi Árpád polgármester. Megemlékezünk a mi óriásunkról, Orbán Balázsról, akit a legnagyobb székelyként tartunk számon. Most, amikor jogerős bírósági döntéseknek köszönhetően alapvető jogaink csorbulnak, most, amikor székely közösségünket megfosztják a jelképeink használatának jogától, égetően szükségünk van arra, hogy Orbán Balázs szellemének fénye újra megvilágítsa múltunkat, jelenünket és a titokzatos jövőnket. Az ünnepi megemlékezésünk ezennel munkaszüneti napra esik, ezért tisztelettel kérem Székelyudvarhely lakóit, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt a megemlékezésen! Hiszem, hogy sokan leszünk, hiszem, hogy meg tudjuk mutatni: nem tudjuk közömbösen fogadni a jogainkat sértő, fejünk fölött meghozott döntéseket – írja a polgármester a bejegyzésben.

2019. február 01. péntek, 12:03

Otthonról is kifizethető az adó

Nálad már járt a postás? – teszi fel a kérdést Alfréd, a virtuális hivatalnok. Idén még egy újdonsággal rukkoltak elő a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnál. Nem szükséges befáradni ahhoz, hogy megtudják mennyi az adójuk, személyre szóló kiértesítést fognak kapni, melyben az adókivetés mellett megtalálható a törvény által szabályozott polgármesteri levél valamint a fizetési értesítő is. Ez alapján otthonról is kifizethető az adó banki átutalással vagy a www.ghiseul.ro weboldalon bankkártyával. További részletek az újdonságról az Alfréd, a virtuális hivatalnok Facebook profilján olvasható.

4. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások