Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. február 12. kedd, 14:19

A borravaló szabályozását kérik

A borravaló szabályozását kérte a kormánytól a hotelek és éttermek munkáltatóinak szakmai szervezete, a HORA. Dragoș Petrescu elnök úgy véli, ezzel nemcsak az állam járna jól, hanem az alkalmazottak és munkáltató is. Az alkalmazottnak nagyobb lenne a hivatalos jövedelme, ha legális keretet teremtenének a borravalónak, több folyna be az államkasszába, és bár a munkáltató nem látna pénzt a borravalóból, ám nyerne abból, hogy az alkalmazott motivált – sorolta az előnyöket a HORA elnöke. Javaslata szerint a borravalóból származó jövedelemre csak a 10%-os jövedelemadót kellene felszámolni, így például egy munkanap végén a munkáltató egy száz lejes borravalóból csak tíz lejt tartana vissza a jövedelemadóra, a többit az alkalmazott kapná meg.

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a székelyudvarhelyi kórházban . A felső légúti megbetegedések gyakorisága miatt már egyáltalán nem engedik be a látogatókat a székelyudvarhelyi kórházba- közölte a Székelyhonnal Lukács Antal, a kórház főigazgatója. A teljes látogatási tilalmat a megyei népegészségügyi igazgatóság javaslatára vezette be a kórház, az intézkedés meghatározatlan ideig marad érvényben, enyhíteni vagy feloldani is a népegészségügyi igazgatóság javaslatára fogják majd, amikor az intézmény a légúti megbetegedések száma alapján ezt már indokoltnak tartja. A székelyudvarhelyi kórház mellett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is tart a látogatási tilalom.

Riasztónak nevezte a sofőrvizsgára jelentkezők felkészültségi szintjét az Országos Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (DRPCIV) szóvivője, ugyanis az intézmény adatai szerint 2018-ban az elméleti vizsgára jelentkezett tanulóvezetőknek alig harmada ért el átmenő pontszámot. A szóvivő szerint még aggasztóbbak az eredmények a gyakorlati vizsgán, ugyanis azon a jelentkezőknek csak 20%-a megy át. A romló tendencia azonban nem általános országszerte, Hargita megyében például tavaly nőtt az átmenési arány a 2017-es adatokhoz képest. Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője elmondta, bár javult az arány, a tanulóvezetők felkészültségével továbbra is problémák vannak. Egyeseknél az idegesség, a vizsgadrukk is közrejátszik a rossz teljesítményben, de olyan vizsgázók is vannak, akik a sikeres iskolai teszt után az elméleti vizsgán 5–6 pontot érnek el – mondta. Arról nem készül felmérés, hogy a jelentkezők milyen arányban vizsgáznak magyarul, illetve románul, de a tapasztalatok szerint a többség a magyart választja.

2019. február 11. hétfő, 12:55

Elkezdődött a II. iskolai félév

Megkezdődött ma reggel a 2018-2019-es iskolai tanév második féléve az iskolákban és óvodákban. A tanügyminisztérium ütemterve értelmében a tavaszi szünidőre április 20-a és május 5-e között kerül sor, a nyári vakáció pedig június 15-én kezdődik és szeptember 15-éig tart. Az érettségi előtt álló végzősök számára 2019. május 31-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig 2019. június 7-éig járnak iskolába.

Az influenza és más légúti megbetegedések elleni óvintézkedésként korlátozzák továbbra is a beteglátogatást a kórházakban. A január közepén elrendelt szigorítás a megyében regisztrált légúti megbetegedések száma miatt vált szükségessé, a székelyudvarhelyi kórházban is most már több influenzás beteget is kezelnek, de nem nőtt számottevően a megbetegedések száma- közölte Lukács Antal a kórház főigazgatója. Az óvintézkedés ideje alatt a hivatalos látogatási időn túl nem engedik be a hozzátartozókat a kórházba, az egyénenkénti látogatási idő is lerövidült 5 percre, és a betegek csak 1 látogatót fogadhatnak. A látogatóknak kötelező az egészségügyi maszk viselése és a kézmosás is kórterembe lépés előtt. A beteglátogatási korlátozást a légúti fertőzések számának függvényében tartják fenn vagy oldják majd fel.

4. oldal / 1506
Ma 2019. szeptember 21., szombat, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Hozzászólások