Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2018. november 26. hétfő, 14:47

Pályázati bemutató

Pályázati bemutató és felkészítő körutat szervez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. leányvállalata, a BGA Pro Transilvania. A találkozókon az érdeklődők megismerhetik az erdélyi vezetőktől a BGA Zrt. nyílt pályázati programjait, a pályázás és elszámolás folyamatát és tájékoztatást kapnak a tevékenységek bővüléséről. A pályázati bemutató és felkészítő körút székelyudvarhelyi helyszíne a MÜTF oktatási Központ 32-es előadótermében lesz november 27-én, kedden délután 4 órától. Az ismertető programra várnak minden jelenlegi és lehetséges pályázót.

2018. november 23. péntek, 13:07

Találd meg a tökéletes egyetemet.

 Az UIET legújabb projektje a „Find you University" abban segít a középiskolás diákoknak, hogy egy helyen összegyűjtve megtalálják azon egyetemeket és szakokat Romániában, ahol magyar nyelven folyik az oktatás. A kezdeményezéssel az a cél, hogy a székelyföldi diákok továbbtanulását motiválják és rávezessék őket arra, hogy belföldön tanuljanak tovább magyar nyelven. Az oldal folyamatos frissítés alatt fog állni. Tervben van az igények szerinti jövőbeni fejlesztése és bővítése. A fiatal továbbtanulók egyetemi városok, egyetem és szakirány alapján tudnak rákeresni a nekik legmegfelelőbb képzésre. A projekt ötletgazdája, Tornai Szilárd elmondta „A weboldal alapötlete akkor fogalmazódott meg, amikor több végzős fiatal is panaszkodott az egyetemek kusza útvesztőjére és átláthatatlanságára. Ezért gyűjtötték egy csokorba a romániai magyar egyetemi lehetőségeket egy egyszerű, közérthető platformra." A technikai hátteret és az adatgyűjtést tizen- és huszonéves szakemberek végezték. Reményeik szerint a www.university.uiet.eu weboldalt gyakran fogják látogatni és használni a fiatalok.

Látássérült gyerekek részére szervez gyűjtőakciót a székelyudvarhelyi székhelyű Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete. Tudtad, hogy vakon is lehet telefont, számítógépet használni képernyőolvasó szoftver segítségével? –teszik fel a kérdést. Éppen ezért adományként szívesen fogadnak letett, ám működőképes iPhone-t, iPadet, laptopokat, melyet rászoruló gyerekeknek osztanának ki majd az karácsonyi ünnepekkor. Ha van bárkinek használható elektronikai eszköze, melyet a fiók mélyén őriz "jó lesz valamire" alapon, itt az alkalom, elajándékozhatja olyan látássérült gyereknek, kinek nincs lehetősége ilyen eszközöket beszerezni, esetleg nincs tudomása a használhatóságukról. A Nemlátók Egyesülete nemcsak kiosztaná ezeket az eszközöket, hanem megmutatja, megtanítja, hogy hogyan használhatják tanulásra, olvasásra, az Internet használatára ezeket a nemlátók. Azt is közölte a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete, hogy lezajlott a második vakvacsora, a tervezettnél szűkebb körben, ahol vendégeikkel a vacsora elfogyasztása után a sötétben zajló beszélgetés során értékes ötletek, tanácsok hangzottak el, melyek mentén folytatják a munkát az önálló, magyar tannyelvű speciális oktatási intézmény létrehozásáért.

Műkedvelő színjátszó társulatok találkoznak a Siménfalva községben levő Bencédben. Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Bencédi Felnőtt Színjátszó Csoport közös szervezésében idén is megtartják "Az ekhós szekér nyomában" elnevezésű amatőr színjátszó találkozót, november 24., szombaton 10 órától, a bencédi művelődési otthonban. A 20-ik alkalommal megrendezett találkozón 14 színjátszó csoport lép fel. Találkozójuk azért is fontos, mert komoly tapasztalatcserét jelent a színjátszók számára, új ötletekkel gazdagodnak, és együttműködések jönnek létre. Az ekhós szekér nyomában a felnőtt műkedvelő színjátszók legismertebb rendezvénye a megyében. Az elmúlt években az udvarhelyszéki településeken körbejárt e találkozó.Idén is megjelentették a műkedvelő színjátszó társulatok korábbi előadásainak pillanatfelvételeit tartalmazó asztali naptárt, amelyet a találkozón részt vevő csoportok tagjai vehetnek majd át.

2018. november 23. péntek, 12:58

Elosztották a szociális lakásokat

A csütörtöki nap egy mérföldkő lehet sok székelyudvarhelyi család életében- közli a hivatal sajtóirodája. Délelőtt 10 órától a Városháza Szent István dísztermében került sor 50 szociális lakás elosztására (48 új építésű és 2 megüresedett lakás). Az érintettek – a törvényes előírások szerint – megfelelő sorrendben kiválaszthatták az átadandó lakásokat. A folyamat könnyítése érdekében (emeleti szintek szerint) kifüggesztésre kerültek a lakások tervrajzai, alaprajzai, fényképei. A polgármesteri hivatal szakosztályának szervezésében november 19-én a lakások már a helyszínen is megtekinthetők voltak. A Polgármesteri Hivatal illetékesei remélik, hogy az áram-, illetve gázszolgáltató tartani fogja ígéreteit és a szerelési, bekötési munkálatok elvégzését követően, mielőbb átadhatják a lakáskulcsokat is, így hamarosan 50 család új lakásba költözhet.

4. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások