Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2018. november 19. hétfő, 13:56

Jótékonysági Katalin-bál szombaton

"Egy jótékonysági bál egy igazi közösségi összefogás, összefogása azoknak, akik tehetnek valamit a közösségnek azon tagjaiért, akik rászorulnak valamire" – véli Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, a székelyudvarhelyi Jótékonysági Katalin-bál fővédnöke. Vegyen részt Ön is az első alkalommal sorra kerülő jótékonysági esten és támogassa a Szent Ferenc Egyesület A Sérült Gyerekekért célkitűzéseit! A Szent Ferenc Egyesület sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozik, abban igyekeznek segítséget nyújtani, hogy a gyermekek képességeik fejlesztéséhez itt Székelyudvarhelyen, a lakóhelyük közelében, a mai kor követelményeinek megfelelő környezetben megkaphassanak minden lehetséges támogatást. Az egyesület működtetői egy új fejlesztőközpontot álmodtak meg, ahol nagyobb teret, megfelelő körülményeket és speciálisan kialakított környezetet tudnak biztosítani a gyermekek számára. Ennek az álomnak a megvalósulására fordítják az első alkalommal sorra kerülő Jótékonysági Katalin-bál bevételét. Az esemény november 24., szombaton 19 órától lesz Küküllő Hotelben, a helyek korlátozott száma miatt a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát jelezheti a 0747-762519-es telefonszámon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

2018. november 19. hétfő, 13:54

A járdákat is le kell takarítani a hótól

Lakossági felhívást tett közzé a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetősége a hótalanítás és parkolással kapcsolatban. A havazásra való tekintettel kérik a lakószövetségeket, a magánházak tulajdonosait és bérlőit, valamint az intézmények és kereskedelmi egységek vezetőit, hogy végezzék el az előttük elhaladó járdák hótalanítását a lehetséges balesetek elkerülése érdekében. A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség ellenőrizni fogja a járdarészek tisztán tartását, és rendellenesség megállapítása esetén bírságot szabhat ki, amely fizikai személyek esetében 25 lejtől 250 lejig, míg jogi személyek esetében 500 lejtől 1000 lejig terjed. Továbbá az intézmény munkatársai fokozott figyelemmel kísérik a járdán való parkolásokat, ezért kérik, hogy ne akadályozzák a gyalogosok biztonságos közlekedését, haladását, amely a havazás miatt nehezebbé válik, kiváltképp a gyereküket babakocsiban toló anyukák számára. A havazásokra és a rossz útviszonyokra való tekintettel kérik, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

A Lakiteleki Filmszemlén kapott különdíjat a Székelyföldi Legendárium csapata. A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját a „Szőr Manó krónikái - A kerlési csata" c. alkotással érdemelték ki . A Legendárium csapata az animációs filmet a tavalyi Szent László-emlékév alkalmából készítette. Céljuk egy olyan egyszereplős animációs kisfilm elkészítése volt, amely a leghíresebb Szent László legendát mutatja be: a Beszterce és Szászrégen között zajlott kerlési csatáét . Ez a történet szerepel a legtöbb Kárpát-medencei műemlék templom falképén. A rajzfilmben könnyű, szellemes és gyermekek számára élvezhető nyelvezettel Szőr Manó elkalauzolja a nézőket a legenda valós földrajzi helyszínein. Rendező: Barabás Árpád, Fazakas Szabolcs. A rajzfilm teljes mértékben a Székelyföldi Legendárium Animációs Stúdióban készült. A Balázs Béla Stúdió emlékezetére és Sára Sándor tiszteletére meghirdetett XVIII. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 132 alkotás érkezett. Az előzsűri (2018. október 9-10.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott. A Szemlének 2018. november 14 és 16-a között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

2018. november 19. hétfő, 13:52

Átadták a Kájoni János-díjakat

Átadta Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János-díjakat a hétvégén. A kitüntetéseket ez alkalommal Balázs Lajos néprajzkutató, Mirk László nyugalmazott tanár és Cseke Gábor író vehették át. A díjazottak a magyar nyelv ápolása, szokásaink megismerése és azok átadása érdekében rendkívüli munkát végeztek – mondta köszöntőjében Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke. Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János-díjat azoknak a személyeknek adományozza, akik a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet, valamint a közművelődésben hosszú időn keresztül maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végeztek – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a megyei önkormányzat.

2018. november 15. csütörtök, 12:02

Ünnepelnek Székelylengyelfalván

Szoboravatással ünneplik a lengyelfalvi templom kétszáz éves fennállását november 17-18-án szombat és vasárnap. Szombaton délután öt órától szentmisét mutat be a falu szülötte, Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium tanára és lelki vezetője. Utána Lengyelfalva és egyháza a középkorban címmel Sófalvi András, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze tart előadást, majd Borcsa Gergely orgonakoncertjére kerül sor. Este hét órától Szabó Irén etnográfus, történész, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény munkatársa Kortársunk szent Erzsébet címmel tart előadást. Vasárnap délben 12 órakor kezdődő búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános lesz. 13 órától leleplezik és megáldják Árpád-házi Szent Erzsébet szobrát, Zavaczki Walter szobrászművész alkotását.

7. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások