Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház környékén bóklászott vasárnap este egy nagytestű medve – adta hírül Facebook-oldalán közzétett videójában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A pár másodperces videóhoz fűzött kommentárból kiderül, a hatóságokat is értesítették a 112-es sürgősségi hívószámon keresztül, melynek nyomán csendőrök szálltak ki a helyszínre. "Egy közel 500 kg-osra becsült nagy medve ma este fél órán keresztül le-fel járt a kertünk mellett (a megyei kórház szomszédságában), próbált átjutni hozzánk. Hiába kapcsoltam fényeket, kiabáltam, nem sikerült elijesztenem. Hívtuk a 112-t, és kiszálltak a helyszínre a csendőrök. Ez már a sokadik alkalom, többször kértük, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket, mind ez idáig nem történt meg!"-írja a tanácselnök.

2019. február 04. hétfő, 12:54

Megváltoztatnák a tanév szerkezetét

Lerövidítené a vakációk időtartamát és megváltoztatná a tanév szerkezetét Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, aki szerint túl hosszú a karácsonyi szünet és túl felszabdalt a tanév: a diákok januárban vissza sem rázódnak a tanulásba, máris újabb vakáció jön. A tanév szerkezetének átalakításáról szóló javaslat közvitán van, miután több szülő is jelezte, hogy a gyerekeknek túl sok a vakációjuk. Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő a Székelyhonnnak úgy fogalmazott, hogy a tanév átszervezését jól meg kell gondolni, elemezni az előnyeit, hátrányait, és aszerint dönteni. A Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíky Csengele szerint nem az a jó megoldás, hogy a vakációkat csökkentjük vagy ide-oda tologatjuk, hanem a teljes oktatási rendszert kell megváltoztatni, ami hosszú előkészületet és rengeteg szakmai vitát igényel.

2019. február 01. péntek, 12:04

A legnagyobb székelyre emlékeznek vasárnap

Február 3-án, vasárnap délben 12,00 órától Székelyudvarhely központjában, a Városháza téren, a legnagyobb székely születésének 190-ik évfordulójára emlékezünk- írja bejegyzésében a közösségi oldalon Gálfi Árpád polgármester. Megemlékezünk a mi óriásunkról, Orbán Balázsról, akit a legnagyobb székelyként tartunk számon. Most, amikor jogerős bírósági döntéseknek köszönhetően alapvető jogaink csorbulnak, most, amikor székely közösségünket megfosztják a jelképeink használatának jogától, égetően szükségünk van arra, hogy Orbán Balázs szellemének fénye újra megvilágítsa múltunkat, jelenünket és a titokzatos jövőnket. Az ünnepi megemlékezésünk ezennel munkaszüneti napra esik, ezért tisztelettel kérem Székelyudvarhely lakóit, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt a megemlékezésen! Hiszem, hogy sokan leszünk, hiszem, hogy meg tudjuk mutatni: nem tudjuk közömbösen fogadni a jogainkat sértő, fejünk fölött meghozott döntéseket – írja a polgármester a bejegyzésben.

2019. február 01. péntek, 12:03

Otthonról is kifizethető az adó

Nálad már járt a postás? – teszi fel a kérdést Alfréd, a virtuális hivatalnok. Idén még egy újdonsággal rukkoltak elő a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnál. Nem szükséges befáradni ahhoz, hogy megtudják mennyi az adójuk, személyre szóló kiértesítést fognak kapni, melyben az adókivetés mellett megtalálható a törvény által szabályozott polgármesteri levél valamint a fizetési értesítő is. Ez alapján otthonról is kifizethető az adó banki átutalással vagy a www.ghiseul.ro weboldalon bankkártyával. További részletek az újdonságról az Alfréd, a virtuális hivatalnok Facebook profilján olvasható.

2019. február 01. péntek, 08:27

Fórum gyümölcs feldolgozási témakörben

Gyümölcs, mint érték címmel szervez előadásokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, gyümölcs feldolgozási témakörben Hargita, Maros és Kovászna megyében, 4 helyszínen. A fórumon magyarországi és hazai szakemberek ismertetik a gyümölcsök feldolgozását érintő legfontosabb tudnivalókat. Szó lesz a gyümölcsök helyes szedéséről, szállításáról, tárolásáról, mosásáról, gyümölcslevek, lekvárok készítéséről, a termékek csomagolásáról, értékesítéséről. A résztvevők megismerkedhetnek egy moduláris szerkezetű gyümölcsfeldolgozó részleteivel, tájékozódhatnak a gyümölcsfeldolgozást szabályozó törvényes előírásokról, az ágazatban tevékenykedő üzletember is megosztja tapasztalatait. A fórum interaktív, az előadók a résztvevők helyben feltett kérdéseire válaszolnak. Az előadás Székelyudvarhelyen február 6.-án, szerdán 10 órától lesz az Inkubátorházban. A részvétel ingyenes, de a helyek száma korlátozott, így a jelenlét regisztrációhoz kötött a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a 0756-726 283-as telefonszámon.

7. oldal / 1506
Ma 2019. szeptember 21., szombat, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Hozzászólások