Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2018. november 13. kedd, 13:15

Össztánc ősszel

20-ik évfordulóját ünnepli idén az Udvarhely Néptáncműhely, november 13-17 között zajlik az intézmény 10.-ik Össztánc ősszel rendezvénye is. Gyerektáncházzal, jótékonysági koncerttel, táncházzal valamint a Háromszék Táncegyüttes és a Maros művészegyüttes előadásaival teszik emlékezetessé a jubileumi rendezvényt a Néptáncműhelynél. Szombaton este 7 órától gálaműsort tartanak, mely nem egész estés folklórelőadás lesz, hanem egyfajta szintézise az elmúlt két évtizednek: vetítésekkel, zenével és tánccal, továbbá beszélgetésekkel idézik fel az intézmény eddigi legfontosabb pillanatait- mondta Orendi István szervező, a Néptáncműhely vezetője. A részletes programot megtalálják az intézmény facebook oldalán, az előadásokra belépőket a Művelődési Ház jegypénztáránál lehet váltani.

2018. november 13. kedd, 13:14

Magyar Tudomány Napja Székelyudvarhelyen

12. alkalommal ünneplik a Magyar Tudomány Napját Székelyudvarhelyen. November 17-én (szombaton) 10,00 órai kezdettel "A tudás fellegvárai. Udvarhelyszéki, székelyudvarhelyi iskolák, tanárok, diákok" című iskolatörténeti konferencián vehetnek részt az érdeklődők. Hermann Gusztáv Mihály, Albert Dávid, Dáné Szilárd, Novák Károly István, Dávid Gyula, Sándor-Zsigmond Ibolya, Kelemen Albert, Róth András Lajos, Kápolnási Zsolt tartanak különböző témákban előadásokat a nap folyamán . Helyszín: a Polgármesteri Hivatal, Szent István-terme. Délután 6 órai kezdettel pedig könyvbemutatóra kerül sor a Városi Könyvtár olvasótermében , Hermann Gusztáv Mihály - Orbán Zsolt: Csillagösvény és göröngyös út. Mítosz és töténelem a székelység tudatában című könyvet mutatják ba, a szerzőkkel Gidó Csaba történész beszélget.

A Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálat közleménye szerint a jogosítvány megszerzése érdekében változatlanul kedden és csütörtökön tartanak elméleti vizsgákat, de az eddigi 10 helyett 11 és 15.30 óra között, a gyakorlati vizsgákat pedig hétfőtől szombatig 8 és 16 óra között bonyolítják le, az előjegyzésnek megfelelően. Akiknek a vezetés során nem sikerül átmenőt szerezniük, hétfőn, szerdán és pénteken 9 és 15 óra között, illetve kedden és csütörtökön 9-10 és 13-15 óra között kérhetnek újabb időpontot. Jogosítványcserére szerdán és pénteken 8 és 15 óra között, illetve kedden és csütörtökön 10.50 és 15 óra között lesz lehetőség. Az ideiglenes rendszámok hétfőtől péntekig 8 és 10.30 között igényelhetők. A járműbejegyzésre, -átírásra vagy az elvesztett, megrongálódott számtáblák cseréjére vonatkozó kéréseket, illetve az ehhez szükséges dokumentumokat hétfőtől péntekig 8 és 15.30 óra között fogadják. A kért iratok vagy számtáblák kibocsátását hétfőtől péntekig 12 és 14 óra között, végzik, az igényléseket követő munkanapon. Előjegyzési időpontokat online a www.drpciv.ro az oldalon lehet foglalni, az adott napra szóló sorszámokat minden nap reggel bocsátják ki. Minden hónap utolsó péntekén az ügyfélfogadás szünetel.

Családiasra sikeredett a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete által, székelyudvarhelyi vállalkozóknak szervezett "Vakvacsora", amelynek november 8-án este a Gondűző vendéglő adott helyet. A vendégeket az egyesületének elnöke, Hajdó Ernő köszöntötte vaksötétben, ezáltal is érzékeltetve, hogy milyen érzés a hozzánk beszélő embert csak hallani és nem látni a gesztikulációt, a mimikát. A vacsorát az egyesület két látássérült vezetője, Hajdó Ernő és Butu Arnold Csaba szolgálta fel. A vacsora elfogyasztása is vaksötétben történt, amely szintén egy különleges élményt és tapasztalatot nyújtott a vállalkozóknak, mert egy étkezés erejéig bepillantást engedett abba, hogy milyen egy nemlátó embernek az alapvető emberi funkció, az étkezés kielégítése. A vacsora után Butu Arnold Csaba, az egyesület projektfelelőse bemutatta a fő célkitűzést, a romániai magyar vak gyermekek számára egy magyar tannyelvű speciális iskola létrehozása, itt Székelyudvarhelyen. Fontosnak tartják, hogy a magyar láttássérült gyermekek, saját anyanyelvű speciális iskolában, környezetben tanuljanak, mert így vak társaik körében tudnának igazán kibontakozni, fejlődni, önállóságot tanulni, szakmát elsajátítva a társadalom aktív szereplőjévé válni. A vacsora kötetlen beszélgetéssel folytatódott- írja a Romániai Nemlátók Egyesülete.

2018. november 13. kedd, 13:11

Tejfeldolgozó tanfolyam indul

Akkreditált tejfeldolgozó tanfolyam indul. Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete megszerezte az akkreditálást a tejfeldolgozó tanfolyamra, amelyet 2018 novembere és 2019 májusa között bonyolítanak le. A 720 órás tanfolyam magába foglal 240 elméleti órát és 480 gyakorlati oktatást. Az elméleti oktatás hétvégén (péntek és szombat) zajlik Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsa épületében. A gyakorlati oktatás térségenként zajlik: Udvarhely- és Székelykeresztúr térségében a székelykeresztúri tejfeldolgozóban, Csík-térségben a csíkszépvízi tejfeldolgozóban, míg Gyimes térségének a gyimesi tejfeldolgozóban, továbbá minden térségben olyan termelőknél, akik állatot tartanak, és a tejet feldolgozzák, és vállalták, hogy segítenek a felkészítésben. Iratkozni a tanfolyamra november 15-ig lehet. További információt igényelni a közhasznú egyesület székhelyén – Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, Hargita Megye Tanácsának 244-es irodájában, vagy telefon: 0740- 169 850, 0740 122 490-es telefonszámon lehet.

8. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások