Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

A székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség ismét felszólítja azokat a tulajdonosokat, akiknek gépjárműve több mint egy éve vesztegel közterületen, hogy szállíttassák el azokat, ellenkező esetben a rendőrség teszi azt meg. Tavaly ugyanígy szabadítottak fel a közterületeket Székelyudvarhelyen. A területi-közigazgatási egységek, illetve az állami köz- vagy magánterületen elhagyatott járművek jogi helyzetére vonatkozó jogszabály értelmében a székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség ismét nyilvánosságra hozza a legalább egy éve a város közterületein elhagyatott gépkocsik jegyzékét. A listát a Polgármesteri Hivatal üzenőfalára is kifüggesztették – tájékoztatott Bodrogi Előd, a helyi rendőrség környezetvédelmi osztályának munkatársa. Az autótulajdonosoknak 10 nap áll rendelkezésükre elszállítani az elhagyott járművet. Nyolc autó tulajdonosának jelentkezését várják.

2019. január 29. kedd, 13:05

Házasság hete Erdélyben is

Erdélyben nyolcadik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával január 28- február 9 között. Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Idén a mottó: Randevú egy életen át. Ebből az alkalomból a házaspárok, a Szerelmes kalandtúra keretében 10 randevú-ötlet közül választhatnak. Székelyudvarhelyen február 14-én, csütörtökön 18 órától a házaspárok délutánja keretében, a Városháza Szent István termében Pécsi Rita neveléskutató, pedagógus kutató tart előadást, majd ezt követően meghitt vacsoralehetőség van a házaspároknak. Előzetes jelentkezés szükséges mielőbb a plébániahivatalokban. A házasság hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Több nagy volumenű és költséges fejlesztést is tervez a közeljövőre a székelyudvarhelyi kórház vezetősége. Lukács Antal főigazgató a Székelyhonnak beszámolt az intézmény több mint 50 oldalas stratégiai tervben szereplő fontosabb beruházásokról, amelyek fontossági sorrendje annak alapján dől majd el, hogy melyikre kapnak előbb finanszírozást. A fejlesztések egy része már idén megvalósulhat. A tervnek része egy sugárterápiás onkológiai központ is. Nagyobbítanák az egészségügyi intézmény főépületét is, továbbá új orvosi szakmákkal bővítenék a betegellátási skálát, a kórház műszerezettségét pedig korszerű diagnosztikai eszközökkel. Az egészségügyi minisztérium tavaly megkezdte a 3-as, tehát megyei rangú kórházak eszközbővítését MR-készülékekkel, és mivel a székelyudvarhelyi is hasonló besorolású, az igazgató számít rá, hogy a program idei folytatásában kapnak egy ilyen diagnosztikai készüléket.

2019. január 29. kedd, 13:02

Díjazták a Székelyhon fotóriporterét

A világszinten elismert Magyar Sajtófotó Pályázaton nyert harmadik helyezést munkatársunk Barabás Ákos, a Székelyhon fotóriportere. Hét-nyolc éve döntötte el véglegesen, hogy szocio- és dokumentarista fotókat szeretne készíteni, ám a fejlődéshez egy ingerekben gazdagabb környezetre volt szüksége. Így lett idővel a Székelyhon napilap munkatársa. „A sajtófotózás rengeteg bátorságot adott például abban, hogy merjek embereket fotózni. Az is lényeges volt, hogy rengeteg riportot kellett készíteni, így nap mint nap fejlődtem" – mondta. Barabás Ákos a Magyar Sajtófotó Pályázat természet és tudomány kategóriájában ért el harmadik helyezést a Székelyföldi medvekrízis című sorozatával. Ebben a medvék kilövésének betiltásától napjainkig kialakult helyzetet mutatja be. „Nagyon nagy elismerés és megtiszteltetés számomra a díj, hiszen ezáltal olyan nagy sajtófotósok mellé kerülhetett fel a nevem, akiket nap mint nap követek és tanulok tőlük. Mindemellett persze inspirálnak is" – fogalmazott.

2019. január 28. hétfő, 13:37

Egy perc Adyval

Egy perc Adyval a hét minden napján- ajánlja a polgármesteri hivatal, Facebook oldalán. Száz éve, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre költő, újságíró, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Ebből az alkalomból Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala minden irodáján egy valamelyest találó Ady-verset, illetve versrészletet olvashatnak a különféle ügyeiket intéző városlakók. Sőt, a következő egy hétben Alfréd, a virtuális hivatalnok is Ady-versekkel lep meg bennünket, ha az Ady100 kulcsszót elküldjük neki. Csak küldd el üzenetben, hogy ,,Ady 100" és engedd, hogy meglepjelek! –írják.

8. oldal / 1506
Ma 2019. szeptember 21., szombat, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Hozzászólások