Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. január 25. péntek, 15:04

Utaztatási program középiskolásoknak

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából idén is meghirdeti utaztatási programját Kárpát-medencei középiskolásoknak a Rákóczi Szövetség. A felhívásra február 18-ig lehet jelentkezni. A program célja, hogy a Kárpát-medence országaiban élő magyar középiskolások együtt emlékezzenek meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról, illetve ehhez kapcsolódóan minél több személyes kapcsolat szövődjön a magyar diákok, tanárok és iskolák között. A Rákóczi Szövetség által meghirdetett pályázatra bármely Kárpát-medencei középiskola jelentkezhet. Feltétel, hogy az utazó középiskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen, és egy másik iskolával a nemzeti ünnephez kapcsolódó közös programot szervezzen. A Rákóczi Szövetség – az utazásban részt vevő diákok számától függően – akár 300 ezer forint utazási támogatásban is részesítheti a sikeres pályázókat, illetve segít a fogadó iskola közvetítésében. További információk és a pályázati űrlap a Rákóczi Szövetség honlapján található.

2019. január 25. péntek, 15:03

Előzetesben a rendőrverő

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték a helyi rendőr bántalmazásával gyanúsított udvarhelyi P. A.-t, miután péntek délben a Hargita Megyei Törvényszék helyt adott a székelyudvarhelyi ügyészség fellebbezésének. A 37 éves férfi Csíkszeredában tölti le az előzetest-tudta meg a Székelyhon. Mint korábban beszámoltunk, az ügyészség hétfőn a székelyudvarhelyi bíróságon kérte a gyanúsított előzetes letartóztatását, az indítványt azonban elutasította az ügyet tárgyaló testület. Közismert, hogy vasárnapra virradóan a Madarasi Hargitán. P. A. megütötte a szolgálaton kívüli rendőrt, aki a földre került, ekkor több rúgást is kapott a fejére. A sérültet az ismerősei autóval próbálták orvoshoz szállítani, az út során az utánuk eredő támadó többször is belehajtott hószánjával a gépkocsiba.

2019. január 25. péntek, 15:01

Nő a megbetegedések száma

Akárcsak országszerte, Hargita megyében is nőtt a légúti, illetve influenzás megbetegedések száma az elmúlt héten. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által a háziorvosok és kórházak jelentései alapján készített összesítés szerint múlt héten a tüdőgyulladásos esetek száma 59-ről 61-re nőtt, továbbá 963 felső légúti megbetegedést jegyeztek fel megyeszerte, szemben az előző heti 724-hez képest. Ezek azonban továbbra sem kiugróan magas számok, hiszen a múlt év azonos időszakában 1100 felső légúti megbetegedést jegyeztek fel – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, az igazgatóság vezetőjétől. Az összesítés szerint az igazolt influenzás megbetegedések száma is emelkedik. Az idei szezonban időben, már októberben megérkezett a megyébe az igényelt mennyiségű, közel 7000 adag influenza elleni oltóanyag. Ez ugyan már elfogyott, de az igazgatóság utánpótlást igényelt, és az ígéretek szerint jövő héten meg is kapja- mondta Tar Gyöngyi.

2019. január 25. péntek, 14:59

Újabb panaszok a kiflik miatt

Újabb panaszok érkeztek a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz és a Hargita megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatósághoz egy tordai cég szolgáltatásaira vonatkozóan, ezek szerint rossz minőségű a kiszállított péktermék. Hargita Megye Tanácsa – a szerződésért felelős intézmény – értesítette a céget, hogy újabb panaszok érkeztek a szolgáltatásukat illetően, ami kilátásba helyezi a szerződés felbontását újabb további három település esetében. A vonatkozó szabályozás értelmében, legalább két – az illetékes hatóságok által megerősített - panasz kell érkezzen egy lotra (kistérségre) ahhoz, hogy felbontsák a szerződést. Ez két térség esetében megtörtént, az egyikbe a maroshévízi, a másikba a kápolnásfalusi és a szentegyházi tanintézetek tartoznak, körülbelül 2650 gyerekkel. Idén már volt példa szerződésbontásra, miután sikerült szerződést kötni egy helyi céggel a jó minőségű termékek szállítása érdekében- közli a megyei tanács sajtóirodája. 

2019. január 22. kedd, 11:35

ODAADÓ EST 2019

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány adományozói, a Jótékony közösség újra meghirdette az ODAADÓ EST nevű adománygyűjtő eseményre való pályázatát. „Van egy jó ötletetek, amit szívesen megvalósítanátok, ha lenne hozzá legalább 3.000 lej támogatásotok? Úgy vélitek, hogy elég sok személy életébe hozna pozitív változást ez a megvalósítás? Szívesen kipróbálnátok magatokat egy újszerű, jó hangulatú adománygyűjtő programban?" Ha a válaszotok IGEN, és udvarhelyieknek illetve udvarhelyszékieknek szól ez a támogatásra méltó terv, akkor itt az ideje, hogy jelentkezzetek az ODAADÓ EST2019 közösségi adománygyűjtő eseményre- írják a felhívásban. Pályázhatnak civil szervezetek, kezdeményezési csoportok, magánszemélyek, akik Udvarhelyszéken működnek és itt tervezik megvalósítani a projektjüket. Szinte bármilyen közösségi ötlettel lehet jelentkezni. A pályázók egy online jelentkezési és projektbemutatási űrlapot kell kitöltsenek február 8-ig és elküldjék az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre. Az esemény idén március 21-én lesz.

9. oldal / 1506
Ma 2019. szeptember 21., szombat, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Hozzászólások