Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek
2019. január 15. kedd, 13:50

Tovább dolgozhatnak a női pedagógusok

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter módosította a tanári mobilitás módszertanát, az erről szóló rendelkezés január 9-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Eszerint 65 helyett 68 éves korukig hosszabbíthatják meg munkaszerződésüket a női pedagógusok. Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője a Székelyhon érdeklődésére elmondta, hogy az új rendelkezés úgymond egységesít, lényege, hogy mind a férfi, mind a női pedagógusok 68 éves korukig tarthatják meg állásukat. Eddig ugyanis erre csak a férfi oktatóknak volt lehetőségük, mivel a hatályos rendelkezések szerint ők később érték el a nyugdíj korhatárt. Az új rendelkezés vélhetően azért született, mert nemrég néhány női oktató pert indított, mivel szerintük diszkrimináció érte őket férfi kollégáikkal szemben a tanítási idő meghosszabbítására vonatkozóan. 2013–2016 között a romániai általános iskolákban szinte megduplázódott a 65. életévüket betöltött, nyugdíjas korú pedagógusok száma- derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kimutatásából.

2019. január 15. kedd, 13:49

Többe kerül a burgonya

A burgonya, a földgáz, a postai szolgáltatások és a légi közlekedés drágult a legnagyobb mértékben a tavaly Romániában. Tavaly decemberben 3,27% volt az infláció, a földgáz és zöldségek drágultak a leginkább, előbbi ára 16,61%-kal, utóbbié 21,5%-kal emelkedett. A burgonya közel 40%-kal drágult – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból. A légi közlekedés 23,4%-kal, a postai szolgáltatások 21,54%-kal, a marhahús 5,89%-kal, a kenyér 5,02%-kal, a villanyáram 4,6%-kal, az üzemanyagok 4,57%-kal drágultak. Olcsóbb lett eközben a tojás, a cukor, a méz, a gyümölcsök és gyümölcsből készült befőttek.

2019. január 14. hétfő, 11:03

Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

Amint azt 2019. január 11-én délben Alessandro Gisotti, a Szentszéki Sajtóiroda ideiglenes igazgatója közzétette: „Őszentsége, Ferenc pápa, elfogadva Románia elnökének, az állami hatóságoknak és a romániai katolikus egyháznak a meghívását, apostoli látogatást tesz az országban május 31-től június 2-ig azzal a céllal, hogy meglátogassa Bukarest, Jászvásár és Balázsfalva városait, valamint a csíksomlyói Szűz Mária-kegyhelyet. A programot a megfelelő időben közzéteszik." A Szentszék és a Gyulafehérvári Főegyházmegye híradása nyomán közöljük, hogy Ferenc pápa csíksomlyói látogatására 2019. június 1-jén kerül sor, amelynek a főegyházmegyei koordinátora Sajgó Balázs, a Caritas lelkiigazgatója, a liturgiáért felelős megbízott Urbán János P. Erik OFM érseki helynök, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, a médiafelelős pedig dr. Oláh Zoltán intézetigazgató, teológiai tanár, kanonok lesz- olvasható a csíksomlyói ferencesek sajtóközleményében. Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának részletes programját a romániai látogatás programjának megjelenése nyomán, későbbi időpontban közöljük. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van. Ennek jegyében kerül sor 2019. június 7–10. között a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

2019. január 14. hétfő, 11:01

Ismét becsengettek

Újra iskolapadban a diákok. Véget ért a háromhetes téli vakáció, a ma reggeli becsengetéssel folytatódik a tanítás az oktatási intézményekben. A gyerekeknek a következő vakáció a félévközi szünet lesz 2019. február 2-a és 10-e között, a tavaszi szünidőre április 20-a és május 5-e között kerül sor, a nyári vakáció pedig június 15-én kezdődik és szeptember 15-éig tart. Az érettségi előtt álló végzősök számára 2019. május 31-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig 2019. június 7-én végeznek.

2019. január 11. péntek, 13:45

Romániai látogatásra jön Ferenc pápa

Májusban érkezik romániai látogatásra Ferenc pápa – közölte csütörtökön saját forrásokra hivatkozva a bukaresti Q Magazine. A kiadvány honlapján közzétett cikk szerint a katolikus egyházfő május 31-én érkezik Bukarestbe, és három napig tartózkodik majd az országban. A román elnöki hivatal ma közleményben tudatta, hogy Ferenc pápa május 31-én Romániába látogat. A katolikus egyházfő három napig tartózkodik az országban, és a csíksomlyói kegytemplomot is felkeresi. „Elfogadva az elnöki hivatal és a romániai katolikus egyház meghívását, Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat. Az egyházfő Bukarestet, Iaşi-t, Balázsfalvát és a csíksomlyói kegytemplomot keresi fel" – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

9. oldal / 1504
Ma 2019. február 17., vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások