Keresés

Príma Rádió

stream
Itt vagy: Kezdőlap » Hírek
Hírek

Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg a KALOT egyesület november 10-én a lelkigondozók negyedik szakmai napját, melynek fő témáját a családok 21. századi kihívásai képezték. Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Szakáli Tünde szervező elmondta, egy olyan partnerre találtak a megyei tanácsban, melynek mindig számíthatnak maximális támogatására. A megyei tanács vezetője támogatta az egyesület kezdeményezését, miszerint a lelkigondozást is a hivatalosan bejegyzett szakmák közé kellene sorolni, hiszen elmondása szerint ő maga is számtalanszor szembesül azzal, hogy a családi és lelki terhek kihatnak a környezete hétköznapjaira is. Éppen ezért felkérte az egyesületet arra, hogy kollégái számára is tartsanak előadásokat a közeljövőben, hogy megoldásokat találhassanak a felmerülő lelki eredetű problémáikra.

Átadták a Tamási Áron Gimnázium magyar kormány támogatásával felújított főépületét. Legünnepélyesebb mozzanataihoz érkezett szombaton a 425 éve alapított székelyudvarhelyi iskola ünnepségsorozata, délelőtt a Szent Miklós-plébániatemplomban tartott hálaadó szentmise főcelebránsa és szónoka Jakab Gábor pápai káplán, szentszéki tanácsos-plébános volt. Laczkó György igazgató emlékeztetett: négynapos ünnepségsorozatuk betekintést nyújtott életükbe. Udvarhelyszék legpatinásabb, az elődök által épített iskola, a székely ifjakat szolgálva sok ezer tanulót tarisznyált fel lélekkel és tudással. Gálfi Árpád polgármester , Kovács Irén Erzsébet, a román kormány oktatási államtitkára, Soltész Miklós, Magyarország miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ,valamint a megyei és tanfelügyelőségi jókívánságok után a két államtitkár leplezte le a felújított emléktáblát. Este a Gereben táncegyüttes és meghívottjaival gálaesttel ünnepelték és táncházzal zárták a Tamási Áron Gimnázium 425. évfordulóját.

A VéRrel írt történelem c. tárlat november 11-én egész nap várja a látogatókat. A diákcsoportok részéről ugyan folyamatos az érdeklődés az ingyenesen látogatható kiállítás iránt, de igyekeznek megfelelni az egyéni látogatók igényének is, ezért biztosítják a hétvégi megtekintés lehetőségét. November 11-én, vasárnap, 10 és 18 óra között rendkívüli nyitásrenddel várják a látogatókat. A magyar szabadság napján, október 23-án, a Haáz Rezső Múzeum – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város támogatásával – "VéRrel írt történelem" című rendhagyó kiállítást nyitott, amely jellege és helyszíne tekintetében is újszerűnek minősíthető. A városháza pincéjében berendezett fiktív óvóhelyen a látogatók testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve 360 fokban tapasztalhatják meg az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait, szívszorító vagy örömteli eseményeit. Legyenek a vendégeink!- közli a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatal sajtóirodája.

2018. november 09. péntek, 13:31

Ünnepel a Tamási Áron Gimnázium

A Haáz Rezső Múzeumban több mint négy évszázad iskolatörténetébe nyújt bepillantást a rendkívüli érdeklődés mellett csütörtökön este megnyitott Mérföldkövek, Fejezetek a Tamási Áron Gimnázium 425 éves történetéből című kiállítás- olvasható a Székelyhon portálon. Számos magánszemély és több intézmény együttműködésével valósult meg a kiállítás – mondta a házigazda, Miklós Zoltán igazgató. Létrejöttéhez a múzeum és a gimnázium mellett az Állami Levéltár, a Római Katolikus Státus, az udvarhelyi Szent Miklós Plébánia, a Tudományos Könyvtár, a Kováts fényképészet fogott össze. Péter Attila tanár tárgyi hagyatéka és a volt diákok relikviái együtt tekinthetők meg a kiállításon. A Tamási Áron Gimnázium ünnepi rendezvénysorozata szombaton 11 órától ünnepi szentmisével folytatódik, majd 12 órától a felújított épület felszentelésére, emléktábla avatóra, és egy időkapszula elhelyezésére kerül sor. Az ünnepi gálaest a Művelődési Házban szombaton este 7 órától kezdődik, ahol a Gereben Néptáncegyüttes és meghívottjainak előadásával, végül táncházzal zárul a Gimnázium 4 napos rendezvénysorozata, melyre minden volt és jelenlegi gimist várnak, illetve mindenkit, aki szívesen ünnepelné a 425 éves évfordulót.

2018. november 09. péntek, 13:30

Elszállították a gazdátlan autókat

A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség folytatja a gazdátlan autók elszállíttatását a város területén. Az elhagyott autók beazonosítását, ezen járművek tulajdonosainak felszólítását, valamint a türelmi idő lejártát követően intézményünk három autóról állapította meg, hogy gazdátlanok. November 8-án, csütörtökön elsőként a Függetlenség sugárútról szállítottak volna el egy Dacia 1310 típusú gépjárművet, amelyet a helyi rendőrség munkatársai érkezésükkor már nem találtak a helyszínen. Valószínűleg az autót egykori gazdája szállította el. Ezt követte a Nicolae Bălcescu utca 58. szám közelében hagyott Mercedes Benz Vito típusú, valamint a Park utca 8. szám alatt hagyott Peugeot Boxer típusú gépjárművek elszállítása. A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség munkatársai az autók elszállítását a 421/2002 törvény rendelkezései alapján végezték, amely a területi-közigazgatási egységek vagy az állami köz- vagy magánterületen elhagyatott járművek jogi helyzetére vonatkozik.

9. oldal / 1491
Ma 2018. december 12., szerda, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Valutaárfolyamok

Hozzászólások